1 av 2
WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo. Foto: AP Photo/TT
2 av 2
Indiens handelsminister Anand Sharma anländer till WTO-mötet på Bali. Foto: Achmad Ibrahim/TT

Slutspurt på Bali om nytt WTO-avtal

1:24 min

Världshandelsorganisationen WTO är nu nära att träffa en överenskommelse, men fortfarande återstår några frågor. Skulle man misslyckas, kommer det att få stora följder.

– Ja, det kan få ganska stora konsekvenser. Det skulle kunna innebära att WTO som förhandlingsorgan tappar ganska mycket av sin relevans, säger Daniel Blockert, departementsråd  på utrikesdepartementet.

Handelsministrar från hela världen har sedan i tisdags samlats på Bali i hopp om att kunna fatta beslut om ett nytt handelsavtal.

Den stora knäckfrågan för Världshandelsorganisationen WTO har handlat om jordbruksavtalet och frågan om livsmedelslagring.

En rad u-länder med Indien i spetsen, har i förhandlingarna krävt att de enligt avtalet ska kunna köpa upp lager av livsmedel för att ha som buffert i händelse av svältkatastrofer. 

Men övriga WTO-medlemmar är oroliga att Indiens krav på att få lagra livsmedel skulle ge allt för stora effekter på världsmarkanden.

– Risken är att när stater går in och gör väldigt stora inköp på en marknad, så förvränger man priserna. Det är väldigt stor risk att det här spiller ut på världsmarknaden, säger Daniel Blockert på utrikesdepartementet.

Just nu är mötet inne på sina sista timmar. Och det kommer positiva signaler från Bali. Ett avtal håller just nu på att utformas, som Sveriges handelsminister Ewa Björling hoppas på.

– Jag vill fortfarande andas optimism, att loppet inte är kört. Det är ett svårt läge och vi har inte nåt kompromisser ännu på alla områden. Så att mycket står på spel under de närmsta timmarna. Men jag är ändå optimistisk eftersom man faktiskt fortfarande förhandlar, säger handelsminister Ewa Björling.

Björn Lindau
bjorn.lindau@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista