Ulvskog bildar feministiskt nätverk

Med anledning av den internationella kvinnodagen presenterade socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog formerna för det nya feministiska nätverket Feministas.

Marita Ulvskog kommer att ta strid mot ett eventuellt kvinnoparti.

– Om det skulle vara så att Gudrun Schyman, eller andra, bildar en kvinnolista som kommer att konkurrera om väljarna i nästa riksdagsval, ser jag en fara i att det skulle kunna leda till att vi fick kristdemokrater och moderater som bestämde kvinnors villkor i en borgerlig regering och då blir det en strid, säger hon.

Ett kvinnoparti ska inte behövas
Marita Ulvskog menar att för lite har hänt sedan socialdemokraterna för fyra år sedan fattade beslut om att vara ett feministiskt parti och önskan är att genom Feministas bli så starka att ett kvinnoparti inte behövs.

Nätverket Feministas riktar sig till feminister som lutar åt vänster, köns- och klasskampen väger lika tungt.

På agendan finns välkända frågor som kampen för lika löner, rätt till heltid och mer pappor hemma.

Driva opinion
Tanken är att samlas kring frågor och driva opinion. Den första frågan de kommit överens om är att se till så att män som slår sina kvinnor inte ska få några politiska uppdrag.

Marita Ulvskog, som tagit initiativet, har samlat ihop en rad kända kvinnor, de flesta med bakgrund i partiet och fackföreningsrörelsen. Bland de återfinns den förra jämställdhetsministern Margareta Winberg som i och med att hon gått med också tystar spekulationerna om henne som en framtida ledare för ett kvinnoparti.

Välkomnar Schyman
Även om inte Marita Ulvskog säger det själv skulle ju också Gudrun Schyman kunna oskadliggöras om hon också gick med i Feministas. Kanske är det därför Marita Ulvskog önskar henne välkommen.

– Jag har försökt att bjuda in henne vid två olika tillfällen, hon har inte svarat ännu, men hon skulle passa utmärkt i vårt nätverk, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".