Ramush Haradinaj.

Kosovos premiärminister inför krigsrätt

Kosovos albanske premiärminister Ramush Haradinaj avgår och flyger till Nederländerna för att ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detaljerna i anklagelserna mot Haradinaj har inte offentliggjorts men domstolens undersökning gäller hans roll i gerillakriget i Kosovo mot de serbiska styrkorna 1998-1999.

Väst har sedan länge kritiserat Haradinaj men i Kososvo ses han som en hjälte, rapporterar Kjell Albin Abrahamson, Warszawa.

För kosovoalbanerna är Haradinaj folkhjälten från kriget som blev politiker.

Ännu märks dock ingenting på gatorna i Kosovo men med stor sannolikhet kommer dagen besked att locka ut kosovoalbaner på gatorna för protestdemonstrationer.

Haradinaj är åtalad för krigsbrott men som vanligt avslöjar Haagdomstolen inga detaljer i förväg men det gäller hans tid som ledare för den kosovoalbanska gerillan UCK under kriget mot Serbien, rapporterar Kjell Albin Abrahamson.

Haradinaj utnämndes till premiärminister i Kosovo i höstas under protester från EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista