Åtalas för intrång i datornätverk

En 26-årig ungersk man lyckades ta sig in i Ericssonkoncernens datasystem och under två år samlade han hemlig information om flera av koncernens företag. På tisdagen åtalades han vid Stockholms tingsrätt för grovt företagsspioneri och dataintrång.

– Han har kommit över företagshemligheter inom telekommunikationsområdet. En del utav de hemligheter han har kommit över har också försvarssekretess, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Vad hade hänt om de här uppgifterna hade spridits?

– Det hade inte varit så bra, säger han.

Tog sig in upprepade gånger
Den 26-årige ungraren åtalas för att ha tagit sig in på Ericssonkoncernens interna, globala nätverk upprepade gånger mellan mars 2002 och juni 2004.

Han samlat på sig dokument med hemlig information om bolagen Ericsson mobile platforms, Ericsson microwave systems och Sony Ericsson, information som om han hade spridit den vidare hade kunnat vara ett hot mot rikets säkerhet.

Sparade i sin dator
Men mannen krypterade istället dokumenten och sparade dem i sin dator hemma i en förort till Budapest i Ungern.

– Han har suttit i sitt rum i sina föräldrars lägenhet i Budapest och varit uppkopplad på internet. Sedan har han tagit sig vidare ifrån internet genom att utnyttja någon sorts luckor i säkerhetssystemen som företagen haft, säger Tomas Lindstrand.

26-åringen beskrivs, av åklagaren, som oerhört intelligent och kunnig vad gäller datorer och it.

Ville visa bristerna
Han säger i förhören att han inte hade en tanke på att göra något brottsligt, utan ville bara visa storföretaget Ericsson vilka brister som fanns i dess datorsystem och sedan erbjuda dem sina tjänster för att göra säkerheten bättre.

Mannen tog också kontakt med Ericsson och när han greps i oktober förra året var han på väg till Stockholm för att träffa representanter från företaget.

På Ericsson vill informationsdirektören Henry Stensson tona ner uppgifterna om brister i företagets datorsystem, men han medger att det som hänt är allvarligt.

– V har verkligen lärt oss av hur vi måste jobba med de här sakerna. Det är både fråga om disciplin och en fråga om att inte släppa fokus när det gäller it-säkerhet, säger Henry Stensson, informationsdirektör vid Ericsson.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".