Forskarna vid Lunds universitet har visat att varje tumörtyp har en egen mekanism. Foto: Johan Nilsson/TT.

Ny forskning kring cancerns uppkomst

Kan avgöra tumörens aggressivitet
1:56 min

Svenska forskare ifrågasätter en av de bärande teorierna för hur cancer uppstår. Det är en upptäckt som kan leda in cancerforskningen på nya spår och förbättra olika cancerbehandlingar, enligt forskarna.

– Vi har gjort en uppstädning i de rådande teorierna kring hur cancer uppkommer, säger David Gisselsson-Nord, barnpatolog vid Lunds universitet.

Cancer beror på förändringar i cellernas arvsmassa som leder till att cellerna börjar dela sig på ett okontrollerat sätt. Så långt är alla överens.

En teori som förklarar hur det här går till och en teori som fått mycket utrymme, menar att det är en kromosomförändring i cellen som leder till en lavineffekt av förändringar i arvsmassan.

Det här menar nu Lundaforskarna är fel och anser att det är en teori som leder rakt in i en vetenskaplig återvändsgränd.

– Det har varit alldeles för diffusa teorier för att man verkligen skall kunna gå till botten med vad som är orsaken till att cancer förändrar sina kromosomer så snabbt, som många aggressiva tumörer gör, säger David Gisselsson-Nord.

Forskarna anser sig nu ha visat att det istället är så att varje typ av tumör, kanske till och med varje patient, har en alldeles egen mekanism som gör att tumörcellerna får ett så starkt avvikande antal kromosomer.

– Vi kan nu inrikta forskningen på att titta på specifika mekanismer som gör att cancerceller får ett konstigt kromosomtal, säger David Gisselsson-Nord.

En mänsklig cell innehåller normalt 46 kromosomer och enligt David Gisselsson-Nord är det bland annat hastigheten i hur cancercellen förändrar sin arvsmassa som visar hur aggressiv en tumör är.

Kan man avgöra hur aggressiv en tumör är kan man också anpassa och skräddarsy behandlingen. Det här är en mätmetod som man nu håller på att utveckla.

– Den kan vara ett verktyg för att förutsäga förloppet av en cancersjukdom, det vill säga hur elak är tumören. Ju högre hastighet vad gäller förändringar i arvsmassan desto värre verkar tumören vara. Metoden är inte i sig svår att använda. Det som gäller är att få den så effektiv, lättanvänd och billig så att den kan användas i klinisk praxis, säger David Gisselsson-Nord.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".