Kritik mot ny EU-märkning av kött

1:54 min

Nu kommer kritik mot EU:s nya regler för ursprungsmärkning av till exempel gris- och lammkött. Bland annat ska köttproducentet inte behöva uppge var slaktdjuret föddes.

--Det går inte tillräckligt långt ur ett konsumentperspektiv, säger Ruth Veale på den europeiska konsumentorganisationen BEUC.

När vi i Europa köper nötkött ska vi kunna se på förpackningen var djuret föddes, var det levde och var det blev slaktat. Men enligt ett EU-beslut i fredags blir reglerna inte lika strikta för färskt och fryst kött från gris, lamm, get och fågel.

När reglerna träder i kraft 2015 behöver man inte uppge var djuret är fött. Enligt Ruth Veale är det här särskilt allvarligt i skenet av hästköttskandalen tidigare i år, när hästkött falskmärktes som nötkött efter att ha fraktats kors och tvärs i Europa.

--Hästköttkrisen visade tydligt hur lång och komplex livsmedelskedjan är, och den fick konsumenter att begripa att de inte helt säkert kan veta varifrån deras mat kommer, säger Ruth Veale.

Företrädare för den svenska livsmedelsindustrin skulle också ha velat se skarpare EU-regler för ursprungsmärkning av kött, bland annat med argumenten att det skulle förbättra djurskydd och livsmedelssäkerhet.

Men länder med stor köttproduktion, som Danmark och Tyskland, höll emot och lyckades driva fram ett EU-beslut som ger tydligare märkning än i dag, men alltså inte så tydlig som många hade önskat.

På konsumentorganisationen BEUC kallar man beslutet i fredags olycksbådande inför ett förslag som väntas om några veckor; om märkningsregler för kött som ingår i processad mat, till exempel färdig lasagne. Enligt BEUC kan bristande märkning där även underlätta rent matfusk, som vid hästköttskandalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista