Inga nya regler för stabilitetspakten

Trots åtskilliga timmars förhandlingar har EU:s finansministrar misslyckats med att komma överens om nya regler för stabilitetspakten, det regelsystem som gäller EU:s gemensamma valuta euron.

I första hand var det Tyskland som inte ville gå med på det kompromissförslag som ordförandelandet Luxemburg hade lagt fram.

Tyskland kräver att ett land ska kunna hänvisa till en lång rad extraordinära omständigheter som orsak till det egna landets höga budgetunderskott.

Fortsatt tyskt missnöje
Det ska i sin tur leda till att EU i praktiken inte kan hota med att bötfälla ett EMU-land med för högt budgetunderskott eftersom underskottet har en speciella förklaring.

Ändå var det tyska missnöjet stort med att EU-kommissionen i det förslag som lagts fortfarande gett EU-kommissionen stort inflytande när det gäller att avgöra hur tungt extraordinära kostnader ska väga.

Efter misslyckandet i Bryssel ska nu finansministrarna hålla ett extra möte söndag den tjugonde mars, ett par dagar före EU:s toppmöte.

Dagens regler kan fortsätta gälla
Jean-Claude Juncker som är premiärminister för EU:s ordförandeland Luxemburg deklarerade på tisdagen att han inte tänkte gå hur långt som helst när det gäller att kompromissa.

– För tillfället vill jag inte utesluta att det inte blir något förslag, sa Juncker. Något som skulle innebär att reglerna i dagens stabilitetspakt fortsätter att gälla.

En ledtråd om hur det blir kan komma redan på tisdagskvällen eftersom Juncker då har ett möte med Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".