Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya riktlinjer för behandling av stroke

Klicka för grafik.

Var fjärde patient som får stroke behandlas inte på sjukhusens speciella stroke-enheter trots att det minskar både sjuklighet och dödlighet i sjukdomen. Enligt Socialstyrelsen, som på tisdagen presenterade nya riktlinjer för stroke-behandlingen, är det inte acceptabelt.

– Det är inte acceptabelt att patienter vårdas utanför stroke-enheter och det framgår också av riktlinjerna att det inte är en vetenskapligt bevisad åtgärd helt enkelt, säger Christina Kärvinge vid Socialstyrelsen.

Trots att Sverige har en god vård för stroke-sjuka i en internationell jämförelse, finns det mycket som kan göras bättre. För första gången har Socialstyrelsen nu rangordnat olika insatser i behandlingen för att klargöra vad som bör och ska göras för en person som drabbas av stroke.

Resurser har fått tas från annat
Mycket av kunskapen är känd sedan tidigare, men har varit svår att få ut i vården eftersom resurser måste tas från annat till förmån för de stroke-sjuka.

Under våren ska styrelsen följa upp hur vården följer de nya reglerna och resultatet ska redovisas öppet, säger Christina Kärvinge.

– Jag tror att det ligger enväldig kraft i de öppna redovisningarna och att det kommer att bidra till att påskynda tillämpningen av evidensbaserad, vetenskapligt bevisad, medicin i svensk sjukvård, säger hon.

Vad som händer en stroke-drabbad de första timmarna är ofta helt avgörande för hur det går. Med rätt behandling i rätt tid kan man återfå mycket av rörlighet och funktion.

Rehabilitering viktig
Men också rehabilitering på längre sikt är viktigt, säger P-O Wester, sakkunnig vid Socialstyrelsen.

– Rehabilitering under det första året är så pass effektiv och här tror jag att den stora satsningen bör komma.

Hur många liv kunde man rädda om era riktlinjer följdes från till exempel i morgon?

– Då får jag nog börja räkna. Jag är inte beredd att svara på den frågan utan att verkligen tänka igenom den. Visst finns det stora möjligheter. Jag tror kanske fortfarande att det är stroke-enheterna som är den väsentligaste delen att göra, säger P-O Wester.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".