Peter Eriksson bekräftar att miljöpartiet vill ha tjänstemän på UD.

Mp kräver tjänst på utrikesdepartementet

Regeringen är beredd att ge vänsterpartiet och miljöpartiet fler tjänstemän i regeringskansliet. Men miljöpartiet kräver nu för första gången en representant på det symboliskt viktiga utrikesdepartementet. Frågan är känslig och förhandlingarna drar ut på tiden, erfar Ekot. Vice statsminister Bosse Ringholm understryker noga att regeringen inte har några planer på att börja samarbeta om utrikes- och säkerhetspolitik med miljöpartiet.

Vänsterpartiet och miljöpartiet har idag åtta tjänster var på olika departement i regeringskansliet. För att få mera nära samarbete och mindre konflikt med regeringen vill de ha fler tjänster, och just nu förhandlar partierna om det.

Men förhandlingarna har, enligt Ekots källor, komplicerats och försenats av att miljöpartiet kräver att få in en tjänsteman på UD.

Utrikespolitiken känslig fråga
Utrikespolitiken är känslig och prestigefylld och ingår inte i de tre partiernas samarbete. Regeringen brukar vilja hålla EU-motståndarna i miljöpartiet på armlängds avstånd när det gäller utrikespolitik.

Ingrid Burman, som ansvarar för trepartisamarbetet inom vänsterpartiet, säger att vänsterpartiet förhandlat klart för sin del, och hon är irriterad över miljöpartiet.

– Jag skulle ju önska att vi kom till skott med antalet tjänster. Vi har nu en förhandling om vårpropositionen och vi har en rad andra propositioner. Ska det finnas rimliga arbetsvillkor måste det finnas förutsättningar när det gäller departement och annat. Så jag skulle önska att miljöpartiet löste upp den här diskussionen, säger hon.

– För vänsterpartiets del håller vi oss till det avtal som finns idag och diskuterar tjänster på de departement som omfattas av samarbetet, säger Inger Burman.

Mp vill ha en tjänst på UD
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson bekräftar att miljöpartiet vill ha en tjänsteman på UD, trots att partierna normalt inte samarbetar om utrikespolitiken.

– Jag tycker att vår politik skiljer sig en hel del. Vi är inte överens i alla frågor så vi är öppna för att föra en diskussion, men det centrala, det vi är ute efter, är att påverka biståndsfrågorna. Det är vi som har drivit upp biståndet så att vi nu är på väg att nå enprocentsmålet, så det är självklart att vi också ska ha en påverkan på besluten om hur de pengarna används, säger Peter Eriksson.

Vice statsminister Bosse Ringholm vill inte säga hur förhandlingarna kan komma att sluta, men understryker noga att regeringen inte har några planer på att börja samarbeta om utrikes- och säkerhetspolitik med miljöpartiet.

”Alltför olika meningar”
– Vi har alltför olika uppfattningar om exempelvis utrikespolitiken och EU för att det ska vara meningsfullt att ha ett samarbete på det området, säger Bosse Ringholm.

Enligt vad Ekot erfar diskuterar partierna som huvudalternativ att vänsterpartiet och miljöpartiet totalt ska få tre nya tjänster var i regeringskansliet.

Vänsterpartiet ser enligt Ekots källor ut att bland annat få in en tjänsteman på Mona Sahlins miljö- och samhällsbyggnadsdepartement för att arbeta med bostadsfrågor.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".