Maschadovs döda kropp visades upp i rysk tv.

Tjetjensk ledaren Maschadov dödad

Den tjetjenske före detta presidenten och ledaren för de tjetjenska separatisterna har dödats i norra Tjetjenien. Hans döda kropp har visats i rysk tv och den ryske presidenten är informerad.

– Det återstår fortfarande mycket arbete för att göra republiken och hela landet fritt från banditerna, förklarade en lätt suckande president Vladimir Putin på informationen från säkerhetstjänsten FSB om att rebelledaren Aslan Maschadov dödats i norra Tjetjenien.

Putin bad också om ytterligare bekräftelse på att det verkligen var Maschadov som dödats.

Blodig kropp visas upp I rysk tv visades ett gömställe, en bunker, där Maschadov ska ha hållit till och hans halvnakna kropp liggande i en blodpöl.

Uppgifter från den tjetjenske vice premiärministern Ramzan Kadyrov gör gällande att avsikten inte var att döda Maschadov utan att gripa honom under säkerhetstjänstens specialoperation i Tolstoj Jurt i norra delen av delrepubliken.

Kadyrovs påståenden om att Maschadov skjutits av misstag av en livvakt är minst sagt underliga. Kadyrov har tidigare påstått att Maschadov snart skulle ge upp och sa nu dessutom att den före detta presidenten och separatistledaren efter ett gripande skulle bli chef för säkerhetstjänsten i delrepubliken.

Lämplig tidpunkt
För president Putin kommer dödsfallet lägligt när hans opinionssiffror är dalande. Hans hårda linje med nej till alla förhandlingar har givit ett resultat. Den ende kände ledaren som ville förhandla är undanröjd.

– Kampen blir hårdare, är budskapet från Ahmad Zakajev, Maschadovs talesman i London, intervjuad i den ryska radiokanalen Echo Moskva. Om Maschadov är död kommer någon annan att ta hans plats istället.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".