Israels regering stödde illegala utposter

I Israel offentliggörs på onsdagen en utredning som anklagar regeringen och myndigheterna för att hjälpa till att bygga så kallade utposter. Det handlar om judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken, som också enligt israelerna är olagliga.

Det israeliska bostadsdepartementet, invandrarmyndigheterna, armén och andra har hjälpt till med både pengar, bostäder, vägar, el och inte minst militärt skydd till de olagliga utposterna som har byggts på den ockuperade Västbanken utanför de ordinarie judiska bosättningarna.

– Allvarliga brott mot lagen har blivit regel och ingen har ens på allvar försökt att följa lagstiftningen, säger en av de som har läst utredningen, som blir offentlig senare på onsdagen.

Bosättningarna är olagliga
Enligt en nästan enig världsopinion är alla judiska bosättningar på ockuperad mark olagliga.

Men enligt israelerna är det bara de som byggs utan formellt godkännande som är illegala. Det handlar då ofta om en samling husvagnar, som parkeras på en kulle, ibland på privat palestinsk mark.

Trots att de inte har tillstånd får utposternas bosättare i regel den hjälp och det skydd de behöver för att kunna bo kvar.

Säger sig ha Guds uppdrag
Bosättarna i utposterna är ofta religiösa judar, som säger att de har Guds uppdrag att befolka de ockuperade palestinska områdena.

Myndigheterna har inte bara sett mellan fingrarna utan i många fall gjort vad de har kunnat för att ge de illegala bosättarna ett så drägligt liv som möjligt.

Lovat att utposterna ska bort
Den israeliska regeringen har vid flera tillfällen lovat att utposterna skall bort, men det är bara i några enstaka fall som evakueringar verkligen har ägt rum, vilket har irriterat inte minst Israels allierade USA.

Nu slås det dessutom fast i en offentlig utredning att israeliska myndigheter i många fall till och med har stött den olagliga bosättarrörelsen.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".