Söder tar avstånd från näthatet

2:04 min

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tar avstånd från de Sverigedemokrater som skriver anonymt på hatsajter. Detta efter Expressens avslöjande i dag att en lång rad av partiets politiker har uttryckt sig hatiskt och aggressivt på bland annat sajten Avpixlat, gömda bakom anonymitet.

– Man är aldrig anonym på nätet och kan man inte stå för de åsikter man uttrycker så ska man inte skriva det, säger Björn Söder.

Det är nätverket Researchgruppen som har avslöjat identiteten på flera hundra anonyma debattörer på webbplatsen Avpixlat och andra hemsidor med främlingsfientlig inriktning. Enligt Expressen har man kunna knyta användarnamn till mejladresser och den vägen identifierat vilka som skrivit på sidorna.

Bland namnen finns en rad Sverigedemokratiska kommunpolitiker från hela landet och Expressen publicerar i dag exempel på vad de har skrivit.

Marie Stensby som just blivit invald som suppleant i partistyrelsen skriver till exempel "Bäst för världen vore nog om shiiter och sunnimuslimer tog ihjäl varandra. Tänk vilken frihetskänsla som skulle infinna sig i så fall". Efter publiceringen har hon nu meddelat att hon avgår med omedelbar verkan och det kan bli fler avgångar säger Björn Söder.

– Utifrån det jag har läst och fått berättat för mig kan man ifrågasätta om de här personerna har i partiet att göra. Men det är ju en utredning som visar det och vad som verkligen ligger bakom detta.

Ekot har i dag sökt de kommunpolitiker som citerats i Expressen utan framgång. Bara Bertil Malmberg som sitter i kommunfullmäktige i Trosa vill låta sig intervjuas om sin syn på Islam, som enligt honom är ett hot mot västvärldens demokratiska fri- och rättigheter.

– Jag grundar mina åsikter på rena fakta. Jag har ägnat mycket tid sedan 9/11 på att studera islam.

Så det här är inte åsikter menar du?

– Det är snarare rena fakta som jag presenterar.

Partisekreterare Björn Söder är besviken på Sverigedemokrater som inte håller sig till partilinjen.  Samtidigt försöker han tona ner de svarta rubrikerna.

– Jag är absolut besviken på det. Men man ska komma ihåg att det här förekommer inom alla partier. Vi såg valstugereportaget till exempel, så det är inte bara Sverigedemokraterna som drabbas av sådant här. Men naturligtvis är det mycket beklagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista