Allt vanligare med företagsspionage

Under senare år har det blivit allt vanligare att svenska företag utsätts för spionage. Det hävdar svenska Säkerhetspolisen, Säpo.

På tisdagen åtalades en 26-årig ungersk man för grovt företagsspioneri mot Ericssonkoncernen och mannen är långt ifrån ensam om att skaffa sig hemlig information om företag.

– Det kan vara så att det finns mycket att vinna på att komma över konkurrentens kunskaper. Investeringskostnader, utvecklingskostnader kan vara väldigt höga. Kan man komma över det på ett enklare sätt kan det vara lockande för en konkurrent, säger Nils Kärrlander, polisöverintendent på Säpo.

Har ni några uppgifter eller tankar om hur ofta sådan här företagsspionage lyckas?

– Det är svårt att säga men i många fall är det nog framgångsrikt, säger Nils Kärrlander.

Många låter bli att polisanmäla
Enligt Säpo så är det långt i från alltid som företag upptäcker att de utsätts för spionage. Om det upptäcks så väljer ändå många att låta bli att göra en polisanmälan eftersom det innebär dålig pr.

Företagsspionaget har enligt Nils Kärrlander på Säpo blivit allt vanligare i takt med att det militära spionaget minskat.

– När det gäller statliga aktörer, underrättelsetjänster, har intresset förskjutits från militära förhållanden till frågor om teknologi och tillverkning. Idag finns inte den klara gränsdragningen mellan militär och civil teknologi, säger han.

Handlingar stjäls under tjänsteresor
Spionaget sker ofta genom att det finns någon inne på företaget som lämnar ut information. Enligt Säpo är det också vanligt att datainformation och handlingar kopieras eller blir stulna under tjänsteresor. Vem som är uppdragsgivare varierar.

– Det kan vara konkurrenter eller främmande staters underrättelsetjänster, säger Nils Kärrlander.

Mörkertalet gör att det är svårt att säga hur många företagsspionage som sker, men Säpo ser så allvarligt på problemet att man går ut och uppmanar företag att var försiktiga.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".