Bakslag för gay-rättigheter i Indien

2:05 min

I Indien har Högsta domstolen i dag slagit fast att homosexuella gärningar åter ska betraktas som kriminella. Gay-aktivister är bestörta och säger att det är ett stort bakslag för gay-rättigheter i världens största demokrati.

I indiska medier är Högsta domstolens beslut, att homosexuella gärningar åter ska betraktas som kriminella, en huvudnyhet. Beslutet överraskade många som väntat sig att Högsta domstolen skulle fortsätta en liberal linje på senare år i frågor som rör rättigheter. 

En advokat för gay-rörelsen, Anand Grover, säger: ”Vi känner oss djupt svikna”.  Andra säger att beslutet går emot en internationell trend med större rättigheter för homosexuella. Lagen mot homosex är från 1800-talet, när Indien styrdes av brittiska kolonialherrar.

2009 undanröjde en domstol i New Delhi lagen med motivet att den stred mot mänskliga rättigheter och därmed var emot Indiens konstitution. Homosexuella gärningar mellan två villiga vuxna blev därmed tillåtet. Högsta domstolen gör i dag ingen tolkning om homosexualitet i sig, men säger att domstolen i New Delhi inte hade rätt att undanröja lagen i fråga. Det är i stället parlamentet och regeringen som måste fatta ett sådant beslut, säger HD. 

I flera år har muslimska, kristna och hinduiska grupper gemensamt drivit en kampanj för att Högsta domstolen ska slå fast att homosexuella gärningar åter ska vara kriminella. Dessa grupper är glada i dag.

– Bara en man och en kvinna kan utgöra en familj och ge barnet den rätta utvecklingen, säger Amod Kanth från barnrättighetsgruppen Prayas, en av Indiens största frivilligorganisationer. 

En advokat för en muslimsk organisation säger att onaturligt sex är inte tillåtet i någon av världens religioner. Särskilt i Indiens storstäder finns en växande acceptans för homosexuella, till exempel har stora gay-parader hållits på senare år.  

För några år sedan införde myndigheterna en tredje könskategori , övriga, utöver man och kvinna, som transsexuella kan personregistrera sig som. Men samtidigt är samhället djupt socialt konservativt och många döljer sin läggning.

Indiska regeringen har ännu inte sagt om den tänker försöka ändra lagen, men just nu kan det vara politiskt riskabelt. Inom de närmsta månaderna ska det hållas parlamentsval och det hindunationalistiska och mera socialt konservativa partiet BJP har vind i seglen.

Nils Horner
nils.horner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista