Stormen orsakade skador för 20 miljarder.

Sverige begär 750 miljoner av EU

På regeringssammanträdet på torsdagen ska regeringen fatta beslut om en ansökan om pengar ur EU:s solidaritetsfond. Pengarna söks för de skador den stora stormen orsakade i Sverige. Summan Sverige begär är 750 miljoner kronor.

Sverige kommer, enligt vad Ekot erfar, att ansöka om 750 miljoner kronor ur EU:s solidaritetsfond. Summan bygger på att stormen orsakat skador för över 20 miljarder kronor.

Huvuddelen gäller skogsskador
Huvuddelen av skadorna gäller skogen. Det handlar då både om värdeminskning och röjning. En mindre del av skadorna gäller elnät, telenät och järnvägsnät.

Beslutet om ansökan är tänkt att fattas på det regeringssammanträde som hålls i morgon. Själva ansökan skickas till EU nästa vecka. EU-kommissionens beslut dröjer sedan ytterligare några månader.

EU:s solidarietsfond har en årlig budget på nio miljarder svenska kronor. Tidigare utbetalningar från fonden har bland annat gällt översvämningar, skogsbränder och vulkanutbrott.

Inga heltäckande bidrag
Det har aldrig varit meningen att EU:s solidaritetsfond ska ge några heltäckande bidrag till olika naturkatastrofer.

Det vanliga är att det precis som i Sveriges fall bara handlar om en liten del av skadorna. Något som ju också framgår av att det EU-bidrag Sverige begär täcker mindre än en tiondel av de skador stormen orsakade.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".