2004 blev ett bra exportår

Den svenska exporten gick mycket bra under förra året och ökade med hela tio procent, men dom närmaste två åren kommer ökningstakten att gå ned. Den bedömningen gör Exportrådet.

En väntad nedgång när det gäller tillväxten i världsekonomin kommer att märkas hos de svenska exportföretagen. Fortfarande är bedömningen att exporten fortsätter att öka i år och nästa år, men i ett ett betydligt svagare tempo är det det mycket starka 2004, säger Mauro Gozzo som är chefsekonom vid Exportrådet.

Enligt Exportrådets bedömning sker framför allt en avmattningen i Nordamerika, som är en viktig svensk exportmarknad,  Det stora glädjeämnet är den stora ökningen av tjänsteexporten. Det rör sig i stort utsträckning om företag inom IT och telekom som säljer olika tjänster utomlands. Förra året ökade tjänsteexporten med hela 13 procent och står nu för mer än en fjärdedel av vår totala export.

För stora företag som Ericsson går det också bra just nu, även om det inte är problemfritt.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".