Raketen som förde upp landaren till månen Foto: China Out/TT

Kina har landat på månen

1:38 min

En kinesisk rymdfarkost har för några timmar sedan framgångsrikt genomfört en mjuklandning på månen. Farkosten bär med sig en liten robot, kallad jadekaninen, som ska utforska månens yta.

Kaninen har landat. Kinesisk TV har nyligen i direktsändning visat hur de ingenjörerna brast ut i applåder och skakade hand vid sina datorterminaler i kontrollrummet när landningen var bekräftad. Det här var första gången på 37 år som en mjuklandning genomförts på månen.

Det här är en milstolpe för det kinesiska rymdprogrammet. Kinas siktar på att skicka en människa till månen, förmodligen innan år 2030, och att genomföra den här mjuklandningen var ett stort steg på vägen.

Det kinesiska rymdprogrammet har även som mål att bygga en rymdstation som ska vara klar runt år 2020.

Väl på månen ska den lilla sexhjulade roboten köra runt och analysera stoft från månens yta.

Men det är inte uppdragets enda syfte. Ett annat mål har som sagt varit att utveckla förmågan och teknologin att genomföra en mjuklandning på månen inför en bemannad månfärd.

Kinas rymdprogram handlar däremot även om nationell prestige, och propaganda. Kina betraktar sitt rymdprogram som ett sätt att bevisa för omvärlden att landet håller på att bli en supermakt.

Rymdprogrammet är även ett sätt för Kinas ledarskap öka sin popularitet bland den allt mer nationalistiska befolkningen.

Tidigare har bara supermakterna USA och Sovjetunionen genomfört mjuklandningar på månen, senaste gången var en sovjetisk landning 1976.

Roboten, som nu har landats på månen, har fått namnet Yutu. Det betyder jadekaninen och kommer från en kinesisk legend om en kanin som bor på månen.

I och med landningen i dag så har Yutu till slut hittat hem. Det moderna Kina har förvandlat den historiska legenden till verklighet. På sätt och vis, i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista