Ny extremismutredning kritiseras

Sverige behöver bli bättre på att hindra unga människor från att bli våldsamma extremister. Det slår en statlig utredning fast som lämnas över till regeringen i morgon. Men samtidigt kritiserar redan experter utredningen.

– Det är ganska få individer som är inblandade. Samtidigt vet vi att det får enormt negativa konsekvenser om de får chansen att göra det de vill. Kunskapen om det ute i landet behöver bli större, säger Eskil Franck, regeringens särskilda utredare för att förebygga våldsbejakande extremism.

I Danmark har arbetet med att motverka nyrekryteringen till extrema grupper varit framgångsrikt och den svenska utredningen hämtar inspiration där, menar Eskil Franck.

– De har kommit längre i ett systematiskt samarbete på en lokal nivå. De kallar det SSP, skola, socialtjänst och polis, som delar kunskaper, kännedom om människor och situationer. Och sen gemensamt resonera om åtgärder för att visa omsorg om individen.

Säkerhetspolisen, SÄPO, uppskattar att det i dag finns omkring 400 personer i dessa grupper som är beredda att använda våld.

Utredningen tror dock det går att minska nyrekryteringen bland unga.

Men flera av experterna i utredningen är kritiska. En av dem är Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo, som granskar högerextrema grupper.

Enligt honom måste man skilja på högerextrema, vänsterextrema och islamister som har helt olika ideologier.

– Jakten på likheter gör att man blind för det som är specifikt med dem och det är snarare det som är specifikt som är relevant att lära ut till skola eller fritid eller polis.

Enligt Poohl missar utredningen ideologin och ser bara extremister som unga individer, som mår dåligt av sociala skäl och behöver hjälp att lämna sektliknande miljöer. Men det synsättet räcker inte, säger Poohl.

– Det kan vara så att vissa människor har hamnat i en sektartad politisk miljö för att man mår dåligt, men många är inte där bara på grund av det. Det kan vara så att föräldrarna har de åsikterna, det kan vara så att det är fullständigt normalt det sociala sammanhang de befinner sig i.

Christer Mattsson, chef inom socialtjänsten, som också varit expert, menar att utredningen fokuserar för mycket på ungdomar.

– Den här världen består inte bara av ungdomar. Ett minimum borde vara att man åtminstone tittar på ett föräldraperspektiv.

Eskil Franck, som har lett utredningen, vill inte kommentera kritiken förrän utredningen presenteras i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista