David Cameron vill bromsa invandringen

"Ingen rätt till fri rörlighet”.
1:43 min

I Storbritannien publiceras i dag ett dokument som avslöjar att premiärministern och regeringen vill göra mycket kraftiga inskränkningar i rätten till fri rörlighet inom EU. Bland annat ska den fria rätten till att flytta till ett annat land inom EU inte gälla för fattiga länder. Vi hör premiärminister David Cameron.

”Vi ska säga till nya EU-länder, att innan ni har ett välstånd i ert eget land som liknar vårt välstånd, har ni ingen rätt till fri rörlighet”. Det sa David Cameron vid en frågestund med arbetarna under ett besök på en te-fabrik i Stockton on Tee i norra England i veckan.

I dag avslöjar tidningen Sunday Times detaljerna i regeringens planer för att bromsa invandringen. Inget EU-land ska ha rätt till fri rörlighet över gränserna förrän landets bruttonationalprodukt per invånare är åtminstone 75 procent av motsvarande siffra i Storbritannien. Det ska också läggas ett tak på hur många immigranter som över huvud taget kan släppas in i Storbritannien varje år.

Ingen invandrare från något annat land ska ha rätt till någon form av bidrag eller skatterabatter förrän efter fem år i landet.

Det ska upprättas en särskild lista med yrken, som bara får innehas av brittiska medborgare.

Det är några av förslagen i det hittills hårdaste angreppet i Storbritannien mot den grundläggande EU-regeln om fri rörlighet. Dokumentet är en slags karta över de krav som Storbritannien kommer att ställa i förhandlingarna om nya regelverk inom EU.

Cameron har ju lovat, att förhandla om villkoren för det brittiska medlemskapet i EU och därefter anordna en folkomröstning om landet ska stanna kvar i unionen. Flera EU-kommissionärer har redan skarpt fördömt de brittiska ambitionerna att inskränka den fria rörligheten. Men också länder som Tyskland och Nederländerna står bakom krav på att minska den fria rörligheten.

Enligt Sunday Times, skulle dokumentet från inrikesdepartementet redan ha offentliggjorts, men det har försenats på grund av det kontroversiella innehållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".