Oroligheter i Stockholmsförorten Kärrtorp Foto: Hampus Andersson/TT

Polisen hade information om risk för våldsamheter i Kärrtorp

"Det är olyckligt"
1:36 min

Polisen säger idag att man hade uppgifter om att gårdagens antinazist-demonstration skulle attackeras av högerextrema. Men informationen nådde aldrig insatsledningen.

En av arrangörerna, ”Maria”, är kritisk till att informationen inte gick fram.

– Jag tycker det är fruktansvärt allvarligt. Vi hade blivit garanterade att få en viss polisinsats för att känna oss trygga och genomföra den här manifestationen på ett fredligt sätt. Vi försäkrade våra barn om att det inte kommer hända något farligt och så gjorde det i alla fall.

Så sent som i morse sade polisen att det inte fanns någon förhandsinformation om att våldsamheter kunde uppstå, men man har nu ändrat sig. Händelsen ska utredas internt för att se vad det var som gjorde att informationen inte kom fram.

– Sent på fredageftermiddagen kom det information till oss om att en sådan här sak skulle hända. Den fastnade hos oss och låg inte som grund för de operativa chefer som bestämde över insatsen. Det är olyckligt och det tittar vi närmare på, säger länspolismästare Mats Löfving.

Säpo vill inte berätta vilken information man gav stockholmspolisen inför gårdagens demonstration. Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo, säger att man inför demonstrationer som den igår brukar ha kontakt med den vanliga polisen.

– Generellt sett så har vi en god samverkan där vi löpande lämnar information i form av bedömningar eller färsk underrättelseinformation för att polismyndigheten ska kunna dimensionera skyddet kring en person eller händelse på bästa sätt, säger Ahn-Za Hagström.

Gårdagens demonstration attackerades av 30 till 40 personer från Svenska motståndsrörelsen. 26 personer sitter, en för grov misshandel och 25 för våldsamt upplopp. Utredningen kan komma innefatta fler, men polisens presstalesman Kjell Lindgren vill inte berätta från vilka organisationer de anhållna kommer.

– Vi kommer knappast prata om grupperingar, utan för våran del är det viktigast att utreda de som gjort sig skyldig till brott, säger Kjell Lindgren. Vilken organisation de tillhör är underordnat i ett sådant här läge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".