Avsky mot IRA:s erbjudanden om hämnd

IRA har väckt en storm av vrede med sitt offentliga erbjudande att skjuta några av sina egna medlemmar och anhängare, som var inblandade i ett mord i Belfast. Alla politiska läger i Storbritannien och Irland har reagerat med avsky.

Nya krav ställs på att IRA måste upplösas innan det kan bli ett slutligt fredsavtal för Nordirland.

Fördömandena har haglat över en terroristorganisation som på fullt allvar tycks tro att den kan rentvå sig från anklagelser om att den skyddar mördare i sina egna led genom att erbjuda sig att själv skjuta de misstänkta.

Obscent, barbariskt, sjukt har varit några av reaktionerna.

– En chock, sade Irlands premiärminister Bertie Ahern och hans brittiske kollega Tony Blair sade att IRAs kommuniké trotsar all beskrivning.

Att IRA hotar, skadeskjuter eller dödar både egna medlemmar och andra i olika straffaktioner är ingen hemlighet eller nyhet. Men att de sätter detta på pränt i en offentlig kommuniké är något alldeles nytt och visar hur pressat IRA har blivit av en vanlig katolsk familjs kampanj för rättvisa.

Det är fem veckor sedan Robert McCartney mördades i ett pubbråk i Belfast av en grupp medlemmar och sympatisörer till IRA.

Bevismaterial rensades undan, vittnen skrämdes till tystnad och pubpersonalen hotades. McCartneys tre systrar lät sig inte skrämmas och deras kampanj för att rättvisa skipas i domstol har skakat IRA och organisationens grepp över Belfasts katolska arbetarklassområden.

Och IRA verkar ha trott att om de offentligt berättade att de har erbjudit familjen McCartney att själv skjuta de inblandade i mordet så skulle det visa att IRA inte försöker skydda sina egna.

Reaktionen blev den motsatta: en storm av vrede.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".