Peter Augustsson lämnar Saab efter sju år.

Peter Augustsson lämnar Saab

Uppdaterad 16:45
Saab Automobiles vd Peter Augustsson lämnar Saab och General Motors. Ny vd blir Jan-Åke Jonsson som är vd för General Motors Norden och har tidigare haft olika chefsposter inom Saab.

– Jag känner inte att jag har misslyckats. Jag skulle självklart vilja att vi hade kommit på bättre ekonomiska förutsättningar snabbare. Vi har haft en väldigt stor uppförsbacke vad det gäller valutaexponeringen, men vi har en bra fabrik och ett bra produktprogram. Det finns en framtid för Saab, säger Peter Augustsson.

Efterträdarfrågan är klar, Peter Augustsson efterträds av Jan-Åke Jonsson, som idag är vd för GM Norden. Carl-Peter Forster, vd för General Motors Europe, efterträder Augustsson som ordförande i Saab.

Facket positivt till GM-beslut
Verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund säger till Ekot att facket fick information för några dagar sedan och att allt tyder på att Augustsson fattat beslutet själv.

– Ibland är det väl önskvärt att han skulle ha haft lite hårdare nypor mot en del underställda, säger Paul Åkerlund, ordförande på Metallklubben på Saab Automobile.

– Däremot har han varit bra vad det gäller dialogen och kommunikationen med oss. Han har varit öppen, ärlig och rejäl. Vi har inte alltid tyckt samma, men vi har inte haft några problem att prata med varandra, säger Paul Åkerlund.

Åkerlund säger också att Augustssons avgång inte påverkar Saab negativt. Genom att snabbt utse en ny svensk vd för Saab och Carl-Peter Forster som ordförande visar GM att man har för avsikt att få Saab framgångsrikt.

Anonym ny vd
Bland de anställda kommer den nye vd:n Jan-Åke Jonsson att få tag i imageproblemet direkt, för nästan ingen av de anställda känner till honom.

Anders Johansson, Mikael Sandell, Kenny Gustavsson och Elsemay Hedlund är några av de 5 800 anställda i Trollhättan som har ganska vaga uppfattningar om vem Jonsson är och de hoppas att han ska göra ett bättre jobb än Augustsson och få företaget på fötter igen.

Att Peter Augustsson lämnar Saab är naturligt, tycker Sif-klubbens ordförande Lars R Johansson.

– Det har inte blivit den utveckling som Augustsson själv hoppades och som vi själva hoppades och trodde och då kan man nog säga att det är ett misslyckande.

– Jag har varit inne i det här tuffa arbetet i sju år. Ska man vara kvar ska man vara kvar ett antal år till och det mäktar jag inte med, säger Peter Augustsson själv till Ekot.

– Jag vill göra annat nu. En god vän sa till mig, du har kryssat rätt länge, ska du inte länsa lite nu? Det har jag inte tänkt göra men jag ska segla halvvind ett tag.

Vad betyder det?

– Jag har varit inne i den här typen av jobb i 15 år och jag har stor erfarenhet av avancerad industri. Den tänker jag använda för att jobba i övriga delar inom svensk industri och kanske även utanför Sverige. Vad det blir mer exakt kommer jag tillbaka till. 

Peter Augustsson började fundera på sin framtid i somras och de funderingarna mynnade ut i onsdagens besked. Saabs vd och styrelseordförande slutar den 1 april.

Sju år utan vinst
Peter Augustsson kom till Saab 1997. Dessförinnan hade han tvingats bort från posten som koncernchef för SKF. Tidigare har han också arbetat för Volvo.

I fredags kom beskedet att Trollhättan förlorade kampen om tillverkningen av 300 000 mellanklassbilar i Europa men GM lovade då att Saab ändå ska vara kvar i Trollhättan åtminstone till 2010, men exakt vilka bilar som ska tillverkas i Trollhättan angavs inte.

Peter Augustsson avgår efter sju år som vd och inget av de åren har Saab gått med vinst.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".