Regeringen ser ljust på svensk ekonomi

På onsdagseftermiddagen presenterade finansminister Pär Nuder regeringens utgångspunkter inför förhandlingarna med miljöpartiet och vänsterpartiet om statens budget. Samtidigt som Ams ger en dyster prognos över arbetslösheten beskriver Per Nuder den närmsta framtiden för den svenska ekonomin som ljus.

– De insatser som vi nu diskuterar ska leda till att arbetslösheten går ner mot och kanske till och med under 4 procent under nästa år, sa Pär Nuder.

Ni står fast vi förhoppningarna att ni ska komma ner åt 3 procent ändå fast dagens besked är 5,5 procents öppen arbetslöshet?

– Det är inte förhoppningar. Det är politikens övergripande ambition. För oss är den öppna arbetslösheten inte en restpost i kalkylen. Det får inte bli vad det blir när alla insatser är vidtagna.

Jobben uteblir trots tillväxt
I dag kom Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, med fortsatt mörka siffror för utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. Trots en hög tillväxt och produktivitet kommer inte jobben.

Ams kräver ytterligare två miljarder kronor för att klara av att få fram fler åtgärder och beskedet från finansministern är att regeringen sätter just jobben och sysselsättningen högst på dagordningen inför förhandlingarna om statens budget som snart går igång med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Men var jobben ska komma och hur hade finansminister Pär Nuder inget svar på idag.

Oförutsedda utgifter
Och staten har fler oförutsedda utgifter. Förstörelsen efter stormen kostar miljarder och även kostnaderna efter flodvågskatastrofen måste täckas.

Den bild som finansminister Nuder i dag ändå vill ge är att den svenska ekonomin är stark, tillväxten blir högre än regeringen trodde i höstas, inflationen blir lägre och den offentliga sektorns ekonomi blir bättre än väntat.

Där finns kommunsektorn som exempelvis kommer att gå med ett beräknat överskott på mellan sju och åtta miljarder kronor, säger Pär Nuder.

”Kommunerna har lämnat de mörka åren”
– Detta innebär att kommunerna i sin helhet nu har de svåra åren bakom sig. Men det innebär inte att det inte finns enskilda kommuner som har svårigheter.

– Men ser man till sektorn i sin helhet finns det nu ett betydande utrymme för att nyanställa, säger finansministern.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".