Ex-president hörs om mord på journalist

Ukrainas före detta president Leonid Kutjma kommer vittna om mordet på en välkänd journalist år 2000. Det meddelar landets åklagarmyndighet.

Riksåklagaren har redan fyra misstänkta för det brutala mordet på journalisten Giorgij Gongadze, två sitter häktade. Men hjärnan bakom mordet har inte avslöjats än.

Många ukrainare är dock säkra: Det var dåvarande presidenten Leonid Kutjmas verk. Han ville undanröja den grävande journalisten som avslöjat korruptionen ända upp i makttoppen.

Tog sitt liv
Band med samtal mellan Kutjma och den före detta inrikesministern Jurij Kravtjenko är beviset.

Kravtjenko begick självmord förra veckan innan han kunde höras om mordet. I ett efterlämnat brev pekar han ut sin före detta chef Kutjma.

Villig att vittna
Ex-presidenten kom tillbaka till Kiev för begravningen i helgen och har sagt sig villig att vittna. Han sa också att han inte tror att hans minister kunnat beordra ett mord.

Journalistmordet väckte folkets vrede och banade väg för den orangefärgade revolutionen. President Viktor Jusjtjenko har lovat fullständig utredning av mordet, liksom att all korruption med rötter i Kutjmas tioåriga styre ska utrotas.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".