Säpochefen kallas till justitieutskottet

2:15 min

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg tvingas på torsdag att svara på frågor från justitieutskottet för att förklara de metoder Säpo använder i möten med tele- och nätoperatörer.

Detta efter Ekots avslöjande i morse, där vi med hjälp av dolda inspelningar kunde visa hur operatören Bahnhofs vd pressas hårt på ett möte med Säpo.

– Då smäller det i Stockholm City med 800 döda. Jag tror inte man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden, säger Kurt Alavaraa.

På den dolda inspelningen får Bahnhofs vd Jon Karlung höra att hans vägran att gå med på att ge Säpo direkt åtkomst till abonnenternas telefon-, mejl- och sms-uppgifter kan spela terrorister i händerna – och underlätta en terroristattack som slutar med 800 döda som följd. Bakom de orden står Säpos signalstrategiske rådgivare Kurt Alavaara.

Under dagen har Säpos ledning fått besvara frågor kring hur de ser på sina arbetsmetoder när de vill få operatörer att samarbeta.

– Jag vet inte om jag tycker att just beskrivningen av terroristattentat är ett känsloargument, det är det vi jobbar med. Vårt uppdrag är att förhindra och avstyra terroristattentat, säger Johan Sjöö, biträdande Säpochef.

Hur ofta har det hänt något obehagligt på grund av att någon operatör dröjt med att lämna uppgifter?

– Det har förhoppningsvis aldrig hänt.

Centerpartiets riksdagsledamot Fredrik Federley har hört inspelningarna. Han är kritisk till Säpos påtryckningar.

– Det är ju väldigt anmärkningsvärt när en av utav våra kontrollmyndigheter och Säkerhetspolisen använder sig av påtryckningar gentemot enskilda företag för att kunna sträcka sina armar längre än lagen i dag kräver, säger han.

Säkerhetspolisens högsta chef Anders Thornberg kommer att få tillfälla att förklara sig och Säpos metoder när han redan nu på torsdag är kallad till justitieutskottet. Vänsterpartiets Jens Holm, en av utskottets ledamöter, vill räta ut frågetecken kring både det automatiserade system som Säpo vill ha och de metoder som används för att få igenom det, som Ekot avslöjade i dag.

– Vi vill att Säkerhetspolisen berättar för oss om sina arbetsmetoder och på vilket sätt de kommunicerar med telekombolagen. Och då vill vi att Säkerhetspolisen säkerställer för oss att det är helt uteslutet att man kommer med påtryckningar och skrämselpropaganda när man har den här dialogen, säger Jens Holm (V).