Papperslösa immigranter utnyttjas av svenska arbetsgivare

3:08 min

Tusentals människor från andra länder utnyttjas på arbetsplatser runtom i Sverige, enligt Bengt Sansbeer på Fackligt center för papperslösa.

– De här människorna är rädda för att förlora jobbet och vågar inte kontakta facket för att få hjälp, säger Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt center för papperslösa.

– Man är i en beroendeställning och utsatt i en situation som vi inte kan föreställa oss.

Jag har följt Anna, som jag kallar henne, från Uzbekistan, i sex månader. Hon jobbade med att packa sallad, sådana där färdiga lunchsallader. Anna var lovad en lön på 10 000 kronor i månaden,  men hon fick bara 7000.

Arbetsgivaren sa att jobbet skulle vara åtta timmar om dan, men ofta blev arbetsdagarna mycket längre än så, berättar Anna. En dag svimmade Anna på jobbet, då hade hon jobbat sexton timmar, säger hon.

– Och då sa jag "snälla, kan ni ringa ambulansen". Och då sa de "nej, det är helt omöjligt, vi kan inte ringa ambulansen, för det är jättemånga illegala här, säger hon.

Nu är Anna tillbaka i Uzbekistan. Enligt Anna är arbetsgivaren i Sverige skyldig henne minst 35 000 kronor. De som klagade på att de inte fick betalt fick sparken, säger hon.

Anna blev sjuk av jobbet i Sverige, berättar hon. Lokalerna hon jobbade i många timmar i sträck var kalla, i 48 dagar har hon legat på sjukhus i Uzbekistan, säger hon. Pengar till vården får hon låna av släktingar.

Enligt läkarna tog mina njurar skada av att vi inte tilläts gå på toaletten, säger Anna.

– Vi fick inte besöka toaletten. Vi brukade besöka toaletten en gång på sex, sju timmar. Och när vi gick på toaletten så brukade de skrika "varför går du så ofta på toaletten?", säger hon.

Jag frågar Bengt Sandberg på Fackligt center för papperslösa vad som skulle hänt om Anna vänt sig dit.

– Tyvärr kan vi ofta inte hjälpa de mest utsatta, om vi kontaktar arbetsgivaren och kräver en avtalsenlig lön, då leder det i stället till att personen som kontaktat oss får sparken. De förnekar att de finns, och det första de gör är att de sparkar dem. Om man nu sparkar slavar, det vet inte jag. De har inte jobbet kvar i alla fall, säger han.

Läkaren här i Uzbekistan ruskade bara på huvudet, berättar Anna.

– Han sa: ”Var har du jobbat egentligen? Har de inga regler där för hur många timmar i sträck man får arbeta i kalla lokaler?”, säger hon.

– Läkaren sa att jag borde jobba bara fem, sex timmar per dag om det är i det kalla rummet, och ni måste jobba med sådant slags arbete. "Så är reglerna hos oss, i mitt land, men jag vet inte, var har du jobbat?"

Arbetsgivare som utnyttjar personer som Anna från Uzbekistan är enligt Bengt Sandberg ett problem som bara växer. 

– Det här är människor med samma behov som vi av att ha det tryggt och ha ett bra liv. Att det kan fortgå i ett civiliserat välståndsland som Sverige 2013, säger han.

I reportaget hörs tolkens röst i stället för Annas, som vi valt att kalla henne. Anna vill inte att Ekot kontaktar hennes arbetsgivare, eftersom det då, enligt henne, skulle få konsekvenser för dem som jobbar kvar.

I Studio Ett efter klockan 16 i dag hör du ett längre reportage om Anna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista