Miljöpartiet föreslår lex Nora

1:57 min

Miljöpartiet föreslår i en motion att unga med psykiska problem själva ska kunna anmäla om de har behandlats illa inom sjukvården eller av myndigheter.

Förslaget kommer efter den prisbelönta radiodokumentären "Den fastspända flickan" om Nora som prostituerar sig och blir våldtagen samtidigt som hon är tvångsintagen på ett vårdhem.

Miljöpartiet vill kalla den nya lagen för "lex Nora".

– Lex Nora, som vi föreslår, innebär att barn och unga som är i kontakt med psykvården får en direktlina, eller hotline, så att man kan ringa eller maila direkt till en tillsynsmyndighet och få anmäla ett missförhållande eller ställa en fråga. Har jag till exempel rätt att kräva en kvinnlig psykolog, för att jag känner att det skulle vara viktigt för mig? säger Åsa Romson.

Dokumentären om Nora berättar historien om hur en ung flicka utnyttjas när hon tvångsomhändertas. Nora skadade sig själv och behövde skyddas. I stället utsattes hon för flera övergrepp. Hon kunde prostituera sig samtidigt som hon var omhändertagen och blev också våldtagen.

Så här beskriver Nora övergreppet, i dokumentären:

– Jag minns fortfarande hur han höll på med min kropp. Hur han vägrade släppa taget. Jag önskar att det bara var en dröm, men så enkelt är det inte.

Berättelsen om vad som hände Nora har skapat debatt kring hur unga människor bemöts inom vården. Nu lägger alltså Miljöpartiet en motion till riksdagen som är tänkt att förbättra den psykiatriska vården av unga.

I dagsläget finns lex Sarah och lex Maria som handlar om anställdas möjligheter och skyldigheter att anmäla brister. Tanken med lex Nora är att ge unga människor som behandlas inom psykiatrin möjlighet att själva anmäla missförhållanden.

Enligt Åsa Romson kan man inte vara säker på att det som Nora utsattes för var något extremt ovanligt.

– Jag hoppas ju att det var väldigt extremt, för det var fruktansvärda saker som hon var tvungen att gå igenom, i den moderna psykvården. Men jag känner mig inte så säker på att det är extrem, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista