Illustration: Liv Widell / Sveriges Radio

Säpo vill hemligstämpla allt samarbete med teleoperatörer

3:04 min

Ekot kan nu berätta fler detaljer kring Säkerhetspolisens försök att få direkt åtkomst till svenskars telefon- och internetuppgifter.

I nya dolda inspelningar avslöjas att Säpo vill teckna ett speciellt avtal som hemligstämplar allt samarbete som en operatör ingår med Säpo.

Så här säger kriminalinspektör Peder Sjödin under ett möte med operatören Bahnhof:

– Ett säkerhetskyddsavtal skriver man för att kontrollera företaget och de som ska jobba med den här sekretessen, säger Peter Sjödin, kriminalinspektör på Säpo under den dolda inspelningen.

Peder Sjödin är expert på de avtal som Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen nu vill teckna med samtliga av landets över femhundra operatörer.

Han sitter med på det möte som vi genom en dold inspelning kunde avslöja innehållet ur igår morse i Ekot. Där kunde man höra hur Säpo pressar operatören Bahnhof för att få automatisk tillgång till abonnenters telefon- och mejluppgifter, något som Säpo vill få av alla operatörer.

På de nya dolda inspelningarna från mötet framkommer det nu att Säpo vill skriva ett speciellt avtal med operatörerna, ett avtal som kallas SUA-avtal.

Med ett sådant kan Säpo kolla att den personal som hos operatören kommer att hantera hemliga uppgifter – till exempel när polis vill ha reda på vem som ringt vem och när inte själva är brottslingar eller har kopplingar till brottslig verksamhet.

Men ett sådant här avtal innebär också att hela samarbetet mellan Säpo och operatören - hur det än ser ut - är topphemligt.

På den dolda inspelningen från det möte som Bahnhofs vd Jon Karlung spelade in hörs kommissarie Sture Lundgren från Säpo ställa en fråga till sin kollega Peder Sjödin.

– Peder, kan man använda sig av SUA-avtalet, som så att säga att visa upp för andra?

– Nä, ett SUA-avtal är en överenskommelse mellan oss om att vi håller truten om det, för att använda ett grovt språk, svarar Peder Sjödin.

För de operatörer som valt att stå helt utanför det automatiserade systemet för utlämning av uppgifter till Säpo är det här olyckligt. För då kan inte heller de berätta för sina abonnenter att de faktiskt inte samarbetar med Säpo om att ge direkt åtkomst.

För de operatörer som däremot inte har någonting emot en automatiserad överföring av metadata så är det här bra. Just eftersom deras kunder aldrig kommer att få veta vilket samarbete man valt att ha med Säpo.

Professor i kriminologi Janne Flyghed har lyssnat igenom stora delar av den dolda inspelningen.

– Ja, uppenbarligen är det så att man vill sprida en tystnadskultur långt utöver det som Säpo sysslat med tidigare, nu även till de här privata operatörerna. De får ju munkavle på sig. Det kommer också påverka en stor del av deras personal. Uppenbarligen kommer de att kontrolleras för att se om de fortfarande är betrodda. Det är en stor skillnad mot tidigare, säger Janne Flyghed.

Jon Karlung, vd på Bahnhof tycker att ett sådant här avtal är försåtligt.

– Jag upplevde det som att de vill sätta munkavle på oss operatörer. Om man nu har valt det helautomatiska systemet, det här öppna varuhuset där polisen kan gå in och hämta information, det skulle vi inte få berätta om. Det blir ett gungfly, säger Jon Karlung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista