Göran Johnsson

Metallbasen kräver förändring av Ams

Metall märker nu av hur utflyttningen av jobben i tillverkningsindustrin på allvar drabbar metallarbetarna. Arbetslösheten steg i februari till 11,5 procent och Metalls ordförande Göran Johnsson kräver nu att Ams börjar jobba på ett nytt sätt.

– Dels tror jag att de behöver mer ekonomiska medel, dels tror jag att de behöver fokusera mycket tydligare på de människor som inte har marknadskrafterna i ryggen och kan få de nya jobben per automatik. Där måste andra resurser in. De ska inte vara passiva i arbetslöshet. De ska ha ett alternativ – antingen utbildning eller ett nytt arbete, säger Metallbasen Göran Johnsson.

Varför händer inte detta?

– Det är väl kanske för att vi inte har varit tillräckligt tydliga men det försöker jag vara nu.

Utvecklingen är allvarlig
Den strukturomvandling som pågår, att fabriker läggs ned eller flyttas till andra länder med lägre löner och närmare de stora tillväxtregionerna, är en utveckling vi inte kommer ifrån. Men nu märks det hur allvarlig utvecklingen är för våra medlemmar, säger Göran Johnsson.

Arbetslösheten stiger trots goda tider. Mitt i allt detta har de som nu förlorar sina jobb inte heller samhällets stöd, hävdar Metallordföranden.

Vill ha bort friåret
Han är till exempel mycket kritisk till att arbetsförmedlarna ägnar stora resurser på friåret, försöket med betald ledighet, som regeringen och samarbetspartierna står bakom. Det borde skrotas, anser Johnsson.

– Skulle jag själv få bestämma, och om samarbetspartierna skulle säga att de köper vad jag säger, så skulle jag ta bort friåret. Det ska inte stjäla resurser från konkret arbetsförmedling. Det är alldeles galet, säger Göran Johnsson.

Tror inte på statsministern
Att arbetslösheten skulle sjunka till under 4 procent som statsministern sa i veckan, tror han inte på.

– Jag ser inga tecken på det i Metall idag. Vi har till och med registrerat en liten ökning av arbetslösa metallare under februari. I så fall ska ju det kompenseras av att den sjunker kraftigt på andra områden, men vi ser inga sådana tecken ännu, säger Metalls ordförande, Göran Johnsson.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".