USAekonomi växer lagom - Beige Book

USA:s ekonomin fortsätter att expandera i måttlig hälsosam takt konstaterar Federal Reserve, den amerikanska centralbanken i sin senaste rapport den s k Beige Book som släpptes efter börsens stängning på onsdagen.

Det är nu brist på utbildad arbetskraft i städer som Boston, New York, Atlanta, Richmond, Chicago, Kansas City, Men löne- och prisökningarna är måttliga trots den svaga dollarn och rekordhögt oljepris.

Optimism och räntehöjning 
Den amerikanska centralbanken är optimistisk i sin Beige Book. Det går avsevärt bättre för USA än för EU-länderna. Tillväxten här beräknas bli drygt 4 procent i år. 262.000 nya arbetstillfällen tillkom i februari. Därför blir det sannolikt en ny räntehöjning - den sjunde i rad - vid Federal Reserves nästa penningpolitiska möte den 22 mars.

--Budgetunderskottet är ohållbart 
Centralbankschefen Alan Greenspan har dock höjt tonläget då det gäller vad han säger det i längden ohållbara budgetunderskottet. Vid sina senaste tal har Alan Greenspan allt bestämdare talat för införandet av konsumtionsskatter - en nationell moms som ett sätt att kunna behålla de låga inkomstskatterna och ändå öka statens intäkter.

Thomas Nordegren Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".