Brasiliens försvarminister: ”36 Jas Gripen är en bra början”

2:21 min

Det var Saabs löfte om överföring av teknik som var avgörande när Brasilien bestämde sig för att köpa 36 Jas Gripen från svenska Saab. Det säger Brasiliens försvarsminister.  

Brasiliens försvarsminister Celso Amorim meddelade igår att man efter långa år av diskusisoner till slut bestämt sig för att köpa Jas Gripen, eller Gripen NG som den nya modellen heter.

Affären kostar brasilianarna motsvarande 31 miljarder svenska kronor. Tre faktorer har vägts in i valet - pris, prestanda och överföring av teknologi, sa Celso Amorim.

Både försvarsministern och flygvapnets befälhavare som närvarade vid presskonferensen underströk det faktum att Saab lovat att Brasilien ska få fulla rättigheter till Gripens teknologi.

Konstruktionen av de 36 flygplanen, som ska börja levereras 2018, kommer ske i samarbete med Brasiliens flygplanstillverkare Embraer.

Alla detaljer i köpet ska nu fastställas i förhandlingar som väntas ta drygt ett år.

Brasiliens köp av stridsflygplan har debatterats i 12 år, och av tre brasilianska presidenter.

Ordern är en av de största i världen just nu, och Gripens konkurrenter var franska Rafale och amerikanska F18.

Rafale var mycket dyrare och valdes därför bort. F18 var fram tills nyligen favoriten - men efter avlyssningsskandalen briserade tidigare i år framstod det som allt mer otroligt att Brasilien skulle göra en affär med USA.

Amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska ha spionerat på Brasiliens president Dilma Rouseff och hennes närmaste rådgivare, något som fick Rouseff att ställa in sitt planerade statsbesök i Washington tidigare i år.

I Brasilien finns mycket kritik mot Gripen. Flygplanen anses för små, räckvidden är sämre än konkurrenterna och den modell av Gripen som brasilianarna köper har ännu inte prövats i strid.

Oro finns också för att delar av stridsflygplanen är tillverkade i USA, och att amerikanerna därför får en alltför stor inblick i produktionen. Men kritik kommer också mot att ordern på 36 stridsflygplan är för liten. 

Brasilien är världens femte största nation och har en enorm landmassa att försvara. Försvarsminister Celso Amorims svar på det var att 36 flygplan är en bra början. Det kan nog utläsas som att Saab har många års arbete framför sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista