Ung patient väntar på vaccinering 8 mil norr om Maputo i Moçambique.

En halv miljard människor har malaria

Fler än en halv miljard människor bär på malariasmitta, visar en undersökning som publiceras i tidskriften Nature. Det är nästan dubbelt så många som Världshälsoorganisation WHO tidigare har beräknat.

Det är forskare i tropikmedicin från Kenya, Thailand och Storbritannien som uppskattar att 515 miljoner människor runtom i världen är smittade av malaria.

Medan WHO har uppskattat antalet smittade till 300 miljoner, och har som mål att halvera den siffran inom fem år.

Tre fjärdedelar bor i Afrika
Att siffrorna skiljer så, beror på att WHO beräknar antalet fall efter det som vårdinrättningar rapporterar in. Medan den nya studien tar hänsyn till att många människor inte har tillgång, eller söker sig till sjukvård. Det gäller framförallt Afrika där 75 procent av malariafallen finns.

Att veta problemets rätta storlek, gör det lättare att veta hur man skall angripa problemet, och hur mycket pengar och vilka läkemedel man skall eftersöka, anser forskarna.

Det som oroar speciellt, är smittospridningen i sydöstra Asien, som står för 25 procent av malariafallen, och alla från en mycket resistent mygga som bär på den dödliga parasiten Plasmodium falciparum. Det är den parasiten som orsakar minst en miljon dödsfall per år.

Influensaliknande symptom
Det finns inget vaccin mot malaria, som märks som feber, huvudvärk, kräkningar och andra influensaliknande symptom.

Det bästa sättet är att ta död på parasiten när den finns i blodomloppet, innan den har påverkat de röda blodkropparna och orsakat syrebrist i hjärnan, eller skadat levern till exempel.

Tömning av stillastående vatten
Men det allra bästa är att se till att myggorna inte sprider sig, genom att exempelvis tömma stillastående dammar.

Malaria försvann från tempererade klimat, som norra Europa under början av 1900-talet, men det finns tecken som visar att denna underskattade, men mycket dödliga sjukdom, kan vara på väg tillbaka i takt med den globala uppvärmningen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".