Ungdomsjobben - få och dyra

2:18 min

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga har skapat få och dyra jobb. Det är en av slutsatserna i en rapport från regeringens utvärderingsmyndighet IFAU som presenteras i dag.

Sänkningen uppskattas ha skapat mellan 6 000 och 10 000 nya jobb till en kostnad på mellan 1 och 1,6 miljoner kronor per jobb. Det är omkring fyra gånger mer än vad det i genomsnitt kostar att anställa en person mellan 19 och 25 år.

För unga med svag anknytning till arbetsmarknaden, som utlandsfödda och långtidsarbetslösa, ser forskarna ingen sysselsättningseffekt alls. 21-årige Mohammed Atriss från Malmö är en av många unga som har svårt att hitta arbete.

– Efter studenten fixade jag ett litet bagerijobb där jag fick diska och så, men jag sa upp mig. Sedan började jag på byggprogrammet, men det passade inte mig, och efter det har det varit skitsvårt att fixa jobb, säger Mohammed Atriss.

Hur länge har du gått utan jobb?

– Sammanlagt 1,5 år.

Det är för att förändra Mohammed Atriss och andra unga arbetslösas historia regeringen sänkt kostnaden för att anställa dem. Arbetsgivaravgifterna för unga har i princip halverats. Först 2007 för 19–25-åringar och från 2009 gäller det alla under 27 år.

Forskningsrapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar att effekterna är små. Mellan 6 000 och 10 000 nya jobb skapades av den första sänkningen, medan den andra sänkningen inte gav några sysselsättningseffekter.

Kostnaden i uteblivna skatteintäkter var 10 miljarder kronor 2008, det innebär att varje jobb kostade mellan 1,0–1,6 miljoner kronor, vilket är omkring fyra gånger mer än vad det i genomsnitt kostar att anställa en person mellan 19 och 25. 2009 ökade kostnaden till 17 miljarder.

Huvudproblemet med den sänkta arbetsgivaravgiften är att åtgärden inte träffar rätt, enligt Niklas Kaunitz, doktorand i nationalekonomi och en av rapportförfattarna. Han har skrivit rapporten tillsammans med Johan Egebark, båda från Stockholms universitet.

– Den är så bred. Alla anställningar omfattas av sänkningen även befintliga jobb och det gör att den får en så hög kostnad, därför drar vi slutsatsen att det har varit en dyr reform, säger Niklas Kaunitz.

Vissa unga med svag anknytning till arbetsmarknaden är inte alls hjälpta av sänkt arbetsgivaravgift.

– Det är främst utlandsfödda där vi inte hittar några effekter över huvud taget på sysselsättningen.

När det gäller unga arbetslösa då?

– Vi har tittat på de som har varit arbetslösa i minst 100 dagar och där hittar vi inte heller några effekter, säger Niklas Kaunitz.

En tänkbar förklaring till varför inte fler jobb skapats är enligt forskarna att det fortfarande är för dyrt att anställa unga.

– Ungas produktivitet motsvaras helt enkelt inte av anställningskostnaden, även efter sänkningen.

 

Blir det inte tillräckligt billigt att anställa ens med det här?

– Ja, det är en möjlig förklaring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista