Borg försvarar sänkt arbetsgivaravgift

2:01 min

Finansminister Anders Borg försvarar regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga trots att en utvärdering visar att förändringen har skapat få, men dyra jobb.

– Den har ju haft betydande jobbeffekter. Vi talar alltså om uppemot 10 000 unga människor som har kommit i arbete. Det är en betydande förbättring, säger Anders Borg.

Men det är en dyr förändring i miljarder räknat, hur försvarar man den?

– Nej, jag tycker inte att den är dyr. Tittar vi på Socialdemokraternas dyra åtgärder för att höja bidragen så har ju de en direkt jobbutslagande effekt.

En forskningsrapport från regeringens utvärderingsmyndighet, IFAU, visar att regeringens sänkta arbetsgivaravgift för unga 2008 ledde till mellan 6 000 och 10 000 nya jobb. Kostnaden var då 10 miljarder kronor i uteblivna skatter, alltså mellan 1,0 och 1,6 miljoner kronor per jobb. Sedan dess har kostnaden ökat.

Enligt forskarna är det ett problem att sänkningen är så bred. Alla anställningar, också befintliga jobb, omfattas av lägre arbetsgivaravgift, vilket gör förändringen dyr.

Från och med nästa år ändrar regeringen sänkningen så att 25-åringarna inte längre blir billigare att anställa. I stället riktas mer pengar åt de yngre.

– Jag tycker att det är en bra rapport. Den ger stöd för att vi justerade åldersgränsen och man får nu gå igenom materialet för att se om det kan föranleda några ytterligare tankar, säger Anders Borg.

Socialdemokraterna och LO har länge kritiserat den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker sig få stöd av rapporten från IFAU.

– Nu har vi fått svart på vitt att det här är Anders Borg och Annie Lööfs verkliga fiasko. Det är ju en mycket kostsam reform som smetar ut subventionen också på alla de unga som får ett jobb, säger han.

På vilket sätt skulle det bli lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden om det blev dyrare att anställa dem?

– Det är inte det som är mekanismen. Det är mycket pengar det handlar om. Om man ger det till dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, då kan man ge en väldigt stor subvention per ungdom som har problem, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista