1 av 3
Foto: TT
2 av 3
Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
3 av 3

Sveriges Radios reportrar i Kärrtorp

2:09 min

Ekots utsände reporter Marcus Eriksson berättar tillsammans med P4 Stockholms Ricardo Garcia vad som sker på plats i Kärrtorp. Förra helgen hade polisen sex stycken på plats i Kärrtorp, i dag är det ett hundratal poliser. Under demonstrationen har det hittills rått lugn och ro, utan tecken på våldsamheter.

Enligt arrangörerna är det 16 000 personer på plats i Kärrtorp och läget är lugnt, enligt SR:s utsända på plats.

Polisen hade sökt på plats under de senaste dagarna med bombhundar för att se att platsen runt Kärrtorps idrottsplats inte kommer utgöra någon fara för de demonstranter som är på ingång.

Ekots Marcus Eriksson talade med polisens presstalesman innan demonstrationerna, som sa att polisen är närvarande i ett hundratal, både civilklädda och i uniform.

Om säkerhetsläget ville inte polisen uttala sig, men arrangörerna till dagens demonstration gav rådet att deltagare inte ska färdas själva i området utan att man ska vara i grupp.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ska komma till Kärrtorp, dock utan att hålla tal. Många artister ska uppträda, bland annat Linda Pira och Oskar Linnros.

Företrädare för arrangörerna av manifestationen, Linje 17 mot rasism, höll en kort presskonferens vid halv tolv. Där framhölls att manifestationen förra veckan handlade om nazistiskt klotter i området, men att dagens manifestation vuxit till att handla om något större som trygghet och avståndstagande från rasism.

Enligt arrangörerna finns inget som tyder på att det ska bli några våldsamheter under dagen.

– När de säger hat, säger vi kärlek. När de talar om vit makt säger vi full färgprakt, var ett av budskapen, enligt TT.

Manifestation eller demonstration, det ska vara en "fest", menade arrangörerna berättade SR:s Ricargo Garcia som var på presskonferensen.

Det är mycket folk utanför tunnelbanan, enligt Ricardo Garcia, ungefär tusen utanför tunnelbanan. "Bra stämning" är hans utlåtande.

I luften är det minst en helikopter och har koll, berättar Ricardo Garcia.

Förutom i Kärrtorp i Stockholm samlas människor i bland annat Borås, Luleå,
Malmö, Motala och Östersundm, skriver TT.

Marcus Eriksson rapporterade från Kärrtorps IP, vid cirka 13, att det fortsätter råda en lugn och glad stämning, utan tecken på våldsamheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista