President Barack Obama har tidigare antytt att det kan behövas begränsningar av övervakningen.Foto: Carolyn Kaster/TT

Snart avgör Obama övervakningens framtid

Oklart om övervakningen gjort nytta
2:20 min

Efter årsskiftet ska USA:s president Barack Obama meddela om han vill begränsa USA:s omfattande övervakningsprogram av tele- och internettrafiken.

Under veckan har en domare sagt att teleövervakningen troligen är olaglig. Den granskning presidenten själv beställt föreslår omfattande förändringar.

President Obamas expertgrupp har 46 förslag för att öka rättssäkerhet och begränsa intrång i privatlivet. Den drog en kontroversiell slutsats: Det går inte att slå fast att övervakningsprogrammet, där miljontals telefonsamtal spåras och följs, har gjort någon nytta.

”Enligt vår genomgång har den information som samlats in genom att använda metadata från telefoni inte varit väsentlig/nödvändig för att förhindra terroristattacker”, skriver Obamas expertgrupp, där det bland andra sitter framträdande specialister med lång erfarenhet av terroristbekämpning.

Den domare, som anser att insamlingen av data är "orwellsk" har uppfattningen att regeringen inte kan ange ett enda tillfälle när de uppgifter som samlats in faktiskt förhindrat en omedelbart förestående attack.

Det går på tvärs med vad de nuvarande cheferna för underrättelseverksamheten sagt, bland annat i kongressen, att övervakningsprogrammet är avgörande för att kunna spåra och gripa terrorister.

Det går inte att hävda att alla har rätt samtidigt och frågan är vem presidenten ska tro på och vilka följder det får.

President Obama har, allt sedan övervakningen och dess omfattning började avslöjas genom läckan Edward Snowden, försvarat den som nödvändig för den nationella säkerheten och försvarat NSA, men antytt att det kan behövas begränsningar.

Bara för att vi kan göra något, innebär det inte att vi ska, upprepade han igen på sin sista presskonferens för året, där han antydde att det kanske kan vara en god idé att följa ett av de 46 råden: att uppgifterna om teletrafik ska sparas av telefonbolagen i stället för av NSA, och att det ska krävas domstolsbeslut för att komma åt dem.

Efter semestern, i januari, ska presidenten meddela hur han vill göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".