”2014 kan bli ett mediokert börsår”

1:15 min

Stockholmsbörsen har i år gått upp med över 20 procent i år. Däremot har inte vinsterna gjort det bland börsbolagen, något som förvånar Peter Malmqvist, fristående finansanalytiker.

Hör mer i Ekonomiekot Lördag klockan 11:40 i P1, eller här på webben.

– Jag är överraskad av att vinstutvecklingen varit så svag, det är först nu tredje kvartalet som man kunde räkna hem någon form av vinstökning, säger Peter Malmqvist.

Jämfört med förra året har alltså vinsterna bland bolagen på börsen faktiskt minskat, men kurserna har stigit. Alltså har börsen tagit ut en vinstökning i förskott, och det tror Peter Malmqvist kommer att göra att det 2014 inte blir så stor uppgång på börsen.

– Jag tror placerarna kommer lite invänta vinstökningarna, och därmed kommer det att bli ett ganska mediokert börsår 2014.

Martin Guri, aktiestrateg på Nordea, understryker att när räntorna är så låga som de är, så är det svårt att hitta avkastning på pengar i annat än aktier, och att det kan förklara en stor del av uppgång på börsen i år.

Martin Guri säger också att när räntorna börjar stiga, då kan det bli svängigt på börsen, eftersom många lånat pengar för att köpa aktier och få hög avkastning, och att de då kan få bråttom att sälja när räntorna stiger.

– Man tar väldigt mycket risk, det är helt okej så länge det fungerar, men när dominobrickorna börjar gå åt andra hållet, då måste man justera sina portföljer, då kan det bli nästan obegripligt stora kursrörelser. Men det har inte så mycket att göra med att verkligheten förändrats, utan med att portföljerna har för stor risk som man måste få ned, och då kan kurserna gå ned mer än vad som är motiverat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista