Forskare varnar för farligt skuldberg

1:23 min

I en ny dyster rapport till Internationella valutafonden, IMF, om tillståndet i världsekonomin konstaterar två forskare att skuldsättningen i världen har skenat till den högsta på 200 år. Det kommer att krävas stora nedskrivningar av skulderna, också i utvecklade länder.

Det är en nattsvart bild som Harvard-professorerna Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff målar upp i rapporten som nu publicerats som ett "arbetspapper" av Internationella valutafonden, IMF.

De har  kartlagt den totala skuldsättningen i den industrialiserade delen av världen, alltså inklusive både offentliga och privata skulder, och kommit fram till att skuldsättningen mer än tredubblats på 20 år. Och nu är högre än den varit på 200 år. Det innebär, att både den offentliga och den privata sektorn tvingas betala av på lån istället för att investera. Och tillväxten uteblir.

Det finns ingen annan möjlighet än att skriva av en stor del av de skulderna om världsekonomin ska komma på fötter igen, skriver Reinhart och Rogoff. Och det kommer att krävas mycket större avskrivningar än som någonsin diskuterats i den politisk-ekonomiska debatten.

De pekar särskilt ut de svagare länderna inom eurozonen som starkt hjälpbehövande. Och skriver att västvärlden lever i ett stadium av kollektiv minnesförlust. Det är ren inbillning att tro att västländer inte kommer att tvingas till skuldnedskrivningar, åtstramningar, hög inflation och finansiell repression, skriver författarna, som ekonomiskt havererade utvecklingsländerhar utsatts för.

De påminner också om att det har hänt förut: under 30-talet, alltså efter den stora depressionen, fick en rad utvecklade länder sina skulder nedskrivna.

Reinhart och Rogoff är författare till boken "This time it is different", ett standardverk om finansiella kriser. Men de blev också starkt kritiserade i fjol, sedan de visat sig ha avgörande räknefel i en annan rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista