Vattenfalls kolkraftverk i Spremburg i östra Tyskland. Foto: Matthias Rietschel/Scanpix

Mer tysk el från brunkol än på 20 år

1:50 min

I Tyskland producerades förra året mer ström av brunkolkraftverk än på 20 år. Detta trots det tyska målet att ställa om hela elproduktionen till förnyelsebar energi. Siffrorna ökar nu debatten om hur den så kallade Energiewende ska klaras av.

Tyska brunkolkraftverk producerade förra året mer ström än på 20 år. Detta visar färska siffror från branschen i Tyskland som nyhetsbyrån DPA först redovisade.

Den höga produktionen gör nu att miljöorganisationer befarar att de tyska koldioxidutsläppen ska öka.

Det är organisationen AG Energiebilanzen som visar att brunkolkraftverk stod för 162 miljarder kilowattimmar 2013, vilket är den högsta siffran för den strömkällan sen 1990, då brunkolet stod för 170 miljarder kilowattimmar.

Siffrorna går enligt miljöorganisationer emot den utvecklingen som Tyskland bestämt sig för sen flera år, nämligen att landets energibehov i framtiden till största delen ska täckas av förnyelsebara energikällor.

En anledning till ökningen av brunkolsströmproduktionen anses vara att priset på utsläppsrätter för koldioxid inom EU är lägre än på länge.

Dessutom har på senare år flera nya kolkraftverk i Tyskland tagits i bruk, verk som har mycket större produktivitet än de som tagits ur bruk.

De nya siffrorna ökar nu debatten om framtiden för energiomställningen. Det tyska Miljöpartiet kräver till exempel att den nya regeringen agerar om man menar allvar med att vilja ställa om energiproduktionen.

Samtidigt med den här utvecklingen har Tyskland under senare år ökat sin elproduktion från förnyelsebar energi kraftigt till nästan 25 procent av den totala elproduktionen. Det är ungefär lika stora andel av elproduktionen som kommer från brunkolet i Tyskland.

Om man ser till den totala elproduktionen från fossila energikällor i Tyskland, där bland annat brunkol, stenkol och gas ingår, var den elproduktionen lägre 2013 än 1990 enligt siffrorna från AG Energiebilanzen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista