Fartyget HNoMS "Helge Ingstad". Foto: Norska försvaret/TT.

Syriska kemvapen förs bort

1:21 min

Den första lasten med de Syriska kemiska vapen har idag lämnat den Syriska hamnstaden Latakia, uppger FN.

Det är den danska fartyget Ark Futura som är på väg mot internationellt vatten med den första lasten av de farliga ämnena som skulle ha använts i tillverkningen av bland annat senapsgas och nervgasen sarin.

Det danska fartyget ska sedan ligga på vänt på internationellt vatten för att sedan kanske åter gå in mot Latakia för att lasta ombord ytterligare kemiska ämnen, uppger FN.

Det danska lastfartyget eskorteras av flera andra fartyg från bland annat Danmark och Norge.

Planen är att det danska fartyget därefter ska gå mot Italien, där den farliga lasten ska lastas om till det amerikanska fartyget Cape Ray, som sedan ska bege sig ut till havs, okänt vart. Där ska processen påbörjas  med att neutralisera de kemiska ämnena.

Det amerikanska fartyget är ombyggd till en fabrik med 63 specialister som ska göra de farliga ämnena ofarliga. Man har beräknat att hela processen kommer att ta mellan 45 - 90 dagar. Hur snabbt det kommer att gå kommer att bero på vädret.

Enligt den rysk-amerikanska planen för att förstöra Syriens alla kemiska krigsvapen så skulle allt vara ute ur Syrien före den 31 december och allt skulle vara oskadliggjort senast vid halvårskiftet i år. Men på grund av hårda strider vid framförallt huvudvägen mellan Damaskus och hamnstaden Latakia har förstöringsprocessen försenats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista