Jultrafik Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Lågt antal döda i trafiken för 2013

"Dramatisk skillnad mellan nya och gamla bilar"
1:01 min

Inte sedan andra världskriget har det omkommit så få i trafiken som förra året. Enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen omkom 264 personer.

De minskade dödstalen i trafiken är en pågående långsiktig trend som beror på en medveten satsning på bland annat mötesfria vägar och moderna säkrare bilar säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall vid Trafikverket.

– Det som just nu ger dom största förändringarna är utbytet av vår fordonspark. Ja det är en dramatisk skillnad mellan nya och gamla bilar som minskar dödligheten med 75 procent, säger Claes Tingvall.

Men det tar tid att byta ut fordonsparken. Bara sju procent av bilarna byts ut varje år och Claes Tingvall säger att det tar ännu lite längre tid innan de nya säkrare bilarna når de brukargrupper som har störst nytta av dem.

Åtgärder för att få ner antalet döda i trafiken är också bland annat att öka användningen av bilbälten, satsning på mötesfria vägar och hastighetsbegränsningar. Men åtskilliga liv skulle kunna räddas om kontrollen av hastighetsbegränsningarna blev bättre säger Claes Tingvall.

– Om alla började följa gällande hastighetsgränser, där ligger många liv som vi skulle kunna rädda. Som sagt vi är inget bra på det i Sverige, vi har väldigt begränsad polisövervakning, säger han.

Ett stort problem är att antalet allvarligt skadade i trafiken ökat med sex procent förra året, jämfört med 2012, till 4681 personer och  det är främst cyklister som står för ökningen säger Claes Tingvall.

– Det som är besvärligt är till exempel alla cyklister som skadas i singelolyckor, och där ser man till och med en ökning av allvarligt skadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".