En polisman står vid det beslagtagna kokainet i Tyskland. Foto: Daniel Naupold/TT.

Kokain för 53 miljoner dök upp i matbutiker

1:33 min

I Berlin har man hittat 140 kilo kokain i bananlådor som levererats till flera livsmedelsaffärer. Det är det största kokainfyndet i Tyskland på många år.

– Jag antar att det finns människor som har stora problem nu eftersom deras lådor med 140 kilo kokain saknas, sa en kriminalpolis när det spektakulära kolakinfyndet under sträng bevakning visades upp här i Berlin i dag.

Det var i måndags som personal på flera livsmedelsbutiker i stan och i en butik en bit utanför hittade mystiska paket bland bananerna i lådor med ursprungsadress Colombia i Sydamerika.

Polis tillkallades och det visade sig snart att personalen upptäckt ett av de största kokainfynden i Tyskland på över 30 år.

Totalt cirka 140 kilo kokain alltså, inpackat i mindre paket, upptäcktes mellan de gulgröna bananerna.

Fyndet beräknas ha ett marknadsvärde på motsvarande cirka 53 miljoner kronor.

Den största delen av fyndet gjordes i två lågprisbutiker i stadsdelen Köpenick i östra Berlin. Polisen tror att de aktuella lådorna egentligen skulle någon helt annanstans.

Bananlådorna var en del av en sändning från Colombia som först kom till hamnen i Hamburg. Enligt polisen är det en vanlig smuggelväg när det gäller knark från Sydamerika till den europeiska marknaden.

Polisen misstänker att knarklangarna den här gången av någon anledning inte fått ut lådorna ur den aktuella fraktcontainern i tid.

Än så länge har man inga spår efter några misstänka, men inga i den aktuella butikspersonalen är misstänkt för inblandning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista