JP Morgan tvingas betala lurade kunder

1:16 min

JP Morganbanken, som var bedragaren Bernard Madoffs bank, tvingas betala minst 1,7 miljarder dollar för att gottgöra lurade kunder. Det är resultatet av en uppgörelse med banken idag.

JP Morgan är USA:s största bank och har redan tvingats betala 13 miljarder dollar till staten i en förlikning där banken medgett att den gjort tveksamma affärer som bidrog till finanskrisen för fem år sedan.

Dagens uppgörelse, på ytterligare minst 1,7 miljarder dollar, allt är inte offentliggjort än, bygger på att JP Morgan, som var Bernhard Madoffs huvudbank, inte varnade de amerikanska myndigheterna om hans skumma affärer och såg till att de upphörde.

Bernhard Madoff gjorde luftaffärer för miljardtals dollar i ett sorts pyramidspel, och lurade sina kunder på stora pengar. Han har dömts till 150 år i fängelse för det.

JP Morgan var Madoffs bank i ett par decennier, men banken försökte inte stoppa honom, trots att de egna varningssystemet slog larm vid ett par tillfällen, 2007 och 2008, enligt åklagarna.

JP Morgans talesperson sa efter uppgörelsen att banken kunde ha varit bättre på att lägga ihop den information den hade om Madoffs affärer, men att ingen anställd medvetet försökt hjälpa bedragaren.

Undersökningen av vad som hände och vad banken visste har pågått i flera år.