Tv-spel. Foto: Scanpix,

Kina öppnar sin marknad för spelkonsoler

"Efterfrågan exploderar snabbare än vad vi hinner tillverka spel"
1:18 min

I Kina har ett långvarigt förbud mot att sälja utländska spelkonsoler tagits bort. Det ger svenska spelföretag större chans att slå sig in på den kinesiska marknaden. Per Strömbäck är talesperson för organisationen Dataspelsbranschen.

– Det är roligt, vi är glada. Det återstår att se om de kommer att intressera sig för samma spel som vi i Sverige. Det kanske visar sig att de har en annan smak, säger Per Strömbäck.

Den framgångsrika svenska spelindustrin kan nå ytterligare höjder när världens största spelmarknad blir mer tillgänglig. De senaste 14 åren har kineserna fått nöja sig med att spela dataspel via dator och mobil eller köpa konsoler på den svarta marknaden. Men nu ändras reglerna, åtminstone tillfälligt.

Per Strömbäck på Dataspelsbranschen tror att den kinesiska marknaden kan bli intressant för svenska företag i framtiden. Men att de inte har resurserna att genast kasta sig in i Kina.

– Vi har den avundsvärda situationen i dag att efterfrågan exploderar snabbare än vad vi hinner tillverka spel.

Per Strömbäck tror att den ökade konkurrensen i Kina också kan leda till att kinesiska spelföretag i allt snabbare takt investerar i utlandet.

– Är det något vi har brist på är det kapital, så om kinesiska aktörer vill investera i Sverige kan vi göra ännu fler spel och anställa ännu fler människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".