Foto: Thomas Winje Øijord/TT.

Dataintrång i Sverige från utlandet

Urholkar Sveriges konkurrenskraft på sikt
2:02 min

Underrättelsetjänster i andra länder gjorde förra året intrång i datorer på svenska myndigheter, företag och universitet, uppger Försvarets radioanstalt (FRA) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Underrättelsetjänster i andra länder gjorde förra året avancerade dataintrång mot svenska myndigheter, företag och universitet.

– De fallen som vi arbetar med är de allvarligaste fallen, de mest kvalificerade angriparna och då rör det sig om utländska underrättelsetjänster, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA.

Vad är de ute efter?

– I de flesta fall vi ser rör det sig antingen om industrispionage - statliga underrättelsetjänster som vill hjälpa det egen landets industri - eller så vill man åt politiska beslut och ger sig på myndigheter.

Ofta sker attackerna genom att skadlig kod placeras på nyckelpersoners datorer, i syfte att komma över information.

– Man går på speciella individer, till exempel en generaldirektör, en vd, en ekonomiansvarig på ett börsnoterat företag, eller forskningsfolk inom försvarsindustrin, säger IT-säkerhetsexperten Jonas Thambert på MSB till tidningen.

Att det rör sig om utländska underrättelsetjänster har FRA kommit fram till genom att signalspana och spåra angreppen.

Enligt Fredrik Wallin, talesperson vid FRA, har dataintrången mot svenska myndigheter, universitet och företag pågått under lång tid:

– Vi har sett en trend under de senaste tio åren när den här typen av angrepp har ökat men vi har också förbättrat våra metoder och kunskap kring det. Så man ska nog inte tala om förvåning utan ökande medvetenhet.

Vilka nyckelpersoner är utsatta för intrången?

– Angriparna vill åt beslutsfattare men de kan också vilja komma åt databasadministratörer eller att man vill åta andra som har rättigheter i systemet.

Hur påverkar detta Sveriges konkurrenskraft?

– Om svenska företags kunskaper eller affärsmetoder stjäls av andra, eller om forskningsresultat stjäls urholkar det Sveriges konkurrenskraft på lång sikt, säger Fredrik Wallin på FRA.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".