Panamakanalen är underdimensionerad sedan länge. Foto: Rodrigo Arangua/TT.

Konflikt om Panamakanalen nära en lösning

Konflikten om Panamakanalen är nu nära en lösning. Efter två dygns intensiva förhandlingar verkar det spanskledda bolagskonsortium som ansvarar för utvidgningen av kanalen och Panamas regering komma överens om vem som ska betala för byggets skenande kostnader.

Det spanskledda bolagskonsortium som ansvarar för utvidgningen av en av världens viktigaste transportvägar meddelade att hela projektet skulle stoppas den 20 januari. Det om inte Panamas regering gick med på att betala en större del av kostnaderna.

Utvidgningen och upprustningen av Panamakanalen skulle ha kostat runt 3,2 miljarder dollar, men kommer nu kosta ytterligare flera hundra miljoner. Pengar som de privata byggföretagen ville att Panama skulle stå för.

Panamas regering, å andra sidan, menar att de skenande kostnaderna är något som företagen borde ha räknat med när de skrev under kontraktet.

Bråket ledde till att den spanska transportministern i helgen tvingades resa på blixtvisit till Panama för att hålla samtal med landets president.

Under tiden har de privata företagen också förhandlat med den statliga myndighet i Panama som driver kanalen i praktiken, och det verkar som att de är nära en lösning.

Panamakanalen byggdes för 100 år sedan och är underdimensionerad sedan länge. I dag passerar här totalt 5 procent av världshandeln, och meningen med renoveringen är att tyngre och större fartyg ska kunna passera i framtiden, vilket kommer minska transporttiden mellan Stilla Havet och Atlanten.

Trängseln i Panamakanalen har också lett till att grannlandet Nicaragua ska bygga en egen kanal, med hjälp av ett kinesiskt byggföretag.

Men för bara några dagar sedan meddelade Nicaraguas regering att bygget av kanalen har försenats och nu inte kommer starta förrän tidigast 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".