21 döda i kylans USA

0:44 min

I USA uppges de senaste dagarnas köld ha orsakat minst 21 dödsfall. Flera har varit hemlösa som inte haft skydd mot kylan, men minst fem ska också ha dött när de skottade snö.

Igår hade alla delstater temperaturer under noll grader – till och med på Hawaii uppmättes -8 grader på en mätplats placerad på ett berg, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Totalt har cirka 11 000 flyg ställts in under de senaste fyra dagarna, rapporterar AP. Det beror inte bara på kylan i sig, utan att bagage- och bensinhanteringen saktas ner av så kallt väder. 

Det är inte bara de extremt låga temperaturerna som bidrar till kaoset, utan att delar av USA:s infrastruktur är dåligt förberedd för minusgrader.

I New Orleans, Louisiana, i södra USA uppmättes -3 grader, under de senaste dagarna. Detta påverkade trafiken då rörledningar brast av kölden vilket orsakade glashala gator på sina ställen där läckande vatten frös till. 

Det rapporteras om många köldrekord över hela USA efter de senaste dagarna. Birmingham, Alabama, fick känna på hur -14 grader känns, vilket är nytt för de invånare som inte upplevde det senaste köldrekordet från 1970 på -11,7 grader.

Totalt har ungefär 190 miljoner amerikaner påverkats av den isiga blåsten från Arktis, rapporterar AP.

Kylan väntas mildras under de kommande dagarna.

Ekot/AP