De två svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammaström som fördes bort när de arbetade i Syrien. Foto: Sophie Bassouls, Leif R Jansson/TT

Svenska journalisterna har friats i Syrien

2:08 min

Båda de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström är fria. Det bekräftar utrikesdepartementet för Ekot.

Lina Eidemark vid UD:s presstjänst bekräftar att båda de svenska journalisterna är fria och kan återförenas med sina anhöriga. Just nu befinner de sig i Beirut i Libanon där de bistås av svensk ambassadpersonal.

Röda korset i Libanon säger till Ekot att de transporterat en av de två svenskarna på begäran av den svenska ambassaden från östra Libanon till den svenska ambassaden i Beirut i dag. Den andra av de två journalisterna ska redan ha befunnit sig på ambassaden, enligt Internationella Röda korset.

– Vi transporterade en av dem i dag, den andra uppges ha frigetts för några dagar sedan, men där var vi inte inblandade i transporten, säger Samar Elkadi vid Röda Korset i Beirut.

Niclas Hammarström skottskadades i vänster ben under ett flyktförsök, skriver Aftonbladet.se.

– Jag hade en enorm tur som klarade mig utan att förblöda, säger Niclas Hammarström till tidningen.

Han berättar att han har hållits gömd på ett hotell i Beirut sedan han släpptes för tre dagar sedan. Först i går kontaktade han familjen i Stockholm.

– Det absolut värsta var ovissheten. Jag tänkte hela tiden på mina anhöriga hemma i Sverige. Det är en enorm lättnad att nu äntligen vara fri, säger Hammarström till Aftonbladet.

De svenska journalisterna har hållits fångna i källarna i två olika hus, berättar Magnus Ringman, HR-chef på Aftonbladet.

– Han berättade för mig att de har varit väldigt illa behandlade utav kidnapparna. De har inte fått tillräckligt med mat att äta. Han berättade att de fick gå på toaletten en gång per dag. Det har varit oerhört dramatiskt, säger Magnus Ringman i Studio Ett.

– Det har varit oerhört dramatiskt de här 46 dygnen.

Hammarström har enligt Aftonbladet undersökts av läkare i Libanon och skotten ska inte ha träffat några vitala delar i benet. Han vill ännu inte berätta några detaljer om frisläppandet, men beskriver det som "mycket dramatiskt".

Hans Hammarström som är Niclas Hammarströms pappa, säger i P4 Extra att sonens frigivning är underbara nyheter.

– Vi frågade varandra hur vi mådde och att allt var bra och han mådde bra, sedan har vi inte hunnit prata något mer, säger Hans Hammarström.

Hans Hammarström berättar att de fått rapporter under tiden sonen varit kidnappad om att det har funnits en kontakt mellan kidnapparna och UD, men inte mer än så. 

Rikskriminalpolisen som ansvarar för kidnappningsärenden är fåordiga om vad som hänt.

– De befinner sig i säkerhet. Jag kan inte gå in mer på det här ärendet, säger pressekreteraren Jessica Fremnell till TT.

Det enda Fremnell vill säga är att svensk polis i samarbete med andra myndigheter har jobbat intensivt för att få svenskarna fria.

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort 23 november förra året när de befann sig i Syrien för att arbeta som frilansjournalister. De fördes bort nära gränsen till Libanon, när de var på väg att lämna landet. Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om vilka det var som förde bort journalisterna.

Niclas Hammarström har i många år fotograferat för stora svenska medier, bland andra Aftonbladet. Magnus Falkehed har bland annat skrivit för Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.

Syrien har blivit det farligaste landet för journalister att arbeta i. Sedan kriget bröt ut har över 110 journalister dödats i landet. Omkring 50 kidnappningar skedde i landet i fjol, enligt Reportrar utan gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista