Stor lättnad över svenskarnas frigivning

0:47 min

Det har kommit reaktioner från flera håll efter svenskarnas frigivning. Jonas Nordling, ordförande i Svenska Journalistförbundet, är mycket glad efter beskedet från UD.

– Det är en enorm lättnad naturligtvis, inte minst för de anhöriga och familjerna som har haft en otroligt tuff tid. Jag hoppas också att det inte bara är ett lyckligt slut i och med att de är frisläppta, utan att de också mår efter omständigheterna väl, det vet jag för lite om för att kunna uttala mig om det. Just nu vill jag bara glädjas åt de här nyheterna, säger Jonas Nordling, ordförande i Svenska Journalistförbundet.

Uppgifterna om att de ska befinna sig hos ambassadpersonal i Beirut, vad betyder det?

– UD bekräftar ju inte det här om de inte känner att det är säkert att gå ut med informationen, därmed kan jag också glädjas åt att de verkar befinna sig på säker mark, säger Jonas Nordling.

Aftonbladet har fått tag i Niclas Hammarström.

– Jag känner en enorm lättnad över att vara släppt, säger Niclas Hammarström till Aftonbladet.

Även hans son är förstås väldigt glad.

– Jag började gråta när jag fick höra det. Det är otroligt, säger William Hammarström, 15 år, till tidningen.

Magnus Falkeheds fru säger till DN att det är den lyckligaste dagen i hennes liv.

Allt jag vill nu är att hålla honom i mina armar, säger Florence Falkehed till DN.

Hon har även pratat med sin man på telefon. På frågan vad han sade svarar hon:

– Att han älskar oss. Att det här är en av de bästa dagarna i hans liv. Jag ville aldrig att han skulle lägga på, säger hon till tidningen.

Martin Schibbye och Johan Persson menar att det är viktigt att de frigivna Syrienjournalisterna får vara ifred direkt efter frigivandet.

– Friheten är svår att hantera i början, säger Johan Persson i P4 Extra.

Utrikesminister Carl Bildt skriver i en kommentar på det sociala nätverket Twitter: "Jag vill bara tacka alla från olika myndigheter och andra som arbetat med att få våra två svenska journalister i Syrien fria".

Enligt journalisternas vän och kollega Erik Aasheim, som just pratat med Falkeheds fru, mår de bra.

– De är i fin form, allt tyder på att de har behandlats väl, säger han till TT.

Aasheim åkte själv till Libanon sedan journalisterna kidnappats för att se vad som kunde göras. Han har haft regelbunden kontakt med svenska myndigheter.

– Svensk polis, svenska UD och ambassaden har gjort ett formidabelt jobb. Det råder inget tvivel om att de har lagt ner enorma resurser på detta, säger han.

Även norska ambassaden, andra EU-länder med flera har varit inkopplade.

– Det är många som har jobbat med detta, säger Aasheim.

Han bekräftar att förhandlingar har förts, men säger inte vad de handlade om.

Schibsteds tidigare informationsdirektör Olof Brundin, är nära vän till Magnus Falkehed men känner även Niclas Hammarström.

"Är det bekräftat?" Det är den första frågan han ställer när han via TT får beskedet om att de båda nu släppts. Han får veta att uppgiften kommer från UD.

– Jag har tårar i ögonen. Det är fullständigt underbart.

Olof Brundin var tidigare nere i Beirut och försökte jobba för att få loss de båda journalisterna, men han vill inte berätta vad han vet om vad som hände dem.

Utifrån det du visste, har du känt dig säker på att det skulle ordna sig?

– Nej, det har jag verkligen inte gjort. Det här har varit en svart jul. Jag har känt stor förtvivlan och det har varit oerhört jobbigt att se hur otroligt plågade deras anhöriga varit.

Även Fredric Alm på bildjournalistbyrån Kontinent, dit Niclas Hammarström är knuten, uttrycker glädje.

– En fantastisk lättnad, säger han.

Alm har dock inte pratat med Hammarström själv och vill göra det innan han uttalar sig vidare. Han vill inte heller kommentera huruvida han känner till några detaljer om frigivningen.

– Jag vill prata med honom först. Vi är så glada, det är fantastiskt skönt.

Även Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski beskriver en enorm lättnad över att journalisterna är fria. Magnus Falkehed arbetar till vardags som tidningens kontrakterade korrespondent i Paris.

"Vi gläds med familjerna och känner en oerhörd tacksamhet till alla som bidragit till frisläppandet", säger Wolodarski i en mejlkommentar till TT.

"Vi samlade redaktionen klockan 14 för att berätta. Det var som om mörkret försvann. Magnus är sedan flera år vår medarbetare i Paris. Det är många som känner honom personligen."

Rikskriminalpolisen är ytterst fåordiga om ärendet.

– De befinner sig i säkerhet. Jag kan inte gå in mer på det här ärendet, säger pressekreteraren Jessica Fremnell.

Det enda Fremnell vill säga är att svensk polis i samarbete med andra myndigheter har jobbat intensivt för att få svenskarna fria. 

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista