Sydsudan: Kamp om oljan i skuggan av fredssamtalen

2:08 min

Striderna i det två år gamla landet Sydsudan, har fått de urgamla fienderna i norr och söder att för första gången på 50 år enas i ett gemensamt mål - rädda oljetillgångarna. Sudan och Sydsudans presidenter har nu mötts för att i samförstånd upprätta en gemensam arméstyrka, som kan skydda oljekällorna från striderna.

Medan fredssamtalen mellan rebellerna och regeringssidan i Sydsudan tragglar på i grannlandet Etiopien, så försöker båda sidor vinna kontroll över de viktiga oljekällorna. Oljan, står för 98 procent av Sydsudans ekonomi, men delas med den gamla fienden Sudan i norr, som har enda möjligheten att få ut den via pipelines till hamnen i Port Sudan, för vidare transport till Kina.

Det som beskrivs som en etnisk konflikt mellan de två största folkgrupperna Dinka och Nuer, stämmer inte, anser Sydsudans ambassadör till Eritrea, James Kur Muorwel, som är utbildad i Sverige.

– Det här har ingenting att göra med att det skulle vara en etnisk konflikt, mellan Dinka och Nuer, säger James Kur Muorwel.

Det är istället ett noga planlagt kuppförsök av 16 avsatta - mestadels ministrar – under ledning av den också avsatte vice-presidenten Riek Machar, anser ambassadören. 11 av dessa är fängslade av president Salva Kir, och ett av kraven i fredsamtalen är att dessa ledare friges.

Men striderna fortsätter, och det ser ut som en medveten tanke att rebellerna skaffar sig kontroll över de stater där oljekällorna finns.

Trots oljerikedomen, så är Sydsudan ett av världens fattigaste länder, med bara fem mil asfalterade vägar, där 90 procent av befolkningen är på gränsen till svält, utan utbildning och hälsovård, efter ett inbördeskrig som i stort sett pågått sedan 1956.

Men oljan är ändå framtiden för både norr och syd, och nu förs regelrätta samtal med den gamla fienden, om att upprätta en gemensam styrka, för att skydda den framtiden. Ett svårt beslut, anser ambassadör James Kur Muorwel, att bjuda in fiendens soldater:

– Vi har inte tackat ja, vi har inte ens skrivit på, att hans soldater skall komma. Det är bara ett förslag, vi har ingenting att frukta. Men är det någonting som är bra för oss också, då kommer vi att tacka ja för det också.

Men det låter på dig som om du tror att konflikten blir långvarig i Sydsudan?

– Inte alls. Den kommer inte att bli långvarig; absolut inte!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista